На Северна Македония ѝ трябва повече време, за да изпълни

...
На Северна Македония ѝ трябва повече време, за да изпълни
Коментари Харесай

Радев от Португалия: Още не можем да кажем да на Скопие за ЕС

На Северна Македония ѝ би трябвало повече време, с цел да извърши условията на България и да бъде свалено ветото за начало на договаряния. Това сподели президентът Румен Радев след среща с португалския президент Марселу Ребелу де Соуза. Във фокуса на диалога им в Порто бяха двустранни въпроси, тематики от европейския дневен ред и обстановката към Украйна. Той бе запитан дали съгласно него е допустимо Скопие да извърши всички условия, сложени от България, това лято.

Радев бе посрещнат с публична гала в историческия център на втория по величина португалски град. Пресконференцията им в музея " Каза де Сералвеш " включваше мнения по европейски тематики, войната в Украйна и - в ревюто на Де Соуза и в отговор на журналистически въпрос - коментар за Северна Македония и Западните Балкани.

Радев съобщи, че дружно с Де Соуза приканва " тази братоубийствена, брутална война " в Украйна да спре допустимо най-скоро и ще трябват доста старания. " Ние би трябвало допустимо най-скоро да поведем спор за бъдещата архитектура на сигурността в Европа. За Европа на мира след тази война. "

По думите на Радев тревожни са " дълготрайните вторични последствия ": продоволствената сигурност в Европа и света; делът на Киев и Москва в износа на зърно и проблемите с доставките; бъдещите развития на мигрантската рецесия.

Попитан каква би трябвало да е реакцията на Европейски Съюз и НАТО, в случай че се удостовери, че в Украйна са употребявани химически оръжия (каквито изявления се появиха за Мариупол), Радев назова това, паралелно с убийството на цивилни, " военно закононарушение ", в случай че фактически бъде доказано, " жестоко нарушаване на интернационалното право ". " Трябва да разберем истината и отговорните за тези безчовечен действия да бъдат осъдени допустимо най-строго. Иначе тази война ще продължава. "

Въпросът дали би трябвало да се намеси НАТО обаче е " извънредно внимателен ", сподели Радев и цитира изказвания на управлението на алианса, че сходен ход би крил " риск от Трета международна война ". Затова би трябвало да се търсят " всички вероятни форми " на преустановяване на тези престъпни действия.

Де Соуза разгласи, че " позицията на Европа е доста ясна ": постоянно когато във войната бъдат открити доказателства за неуместните похвати във войната, трябват следствия от " способените инстанции " и Европа и Португалия схващат това. Въпросът е в спазването на интернационалните контракти, а те са " отпреди НАТО ". Държавният глава напомни, че Португалия се готви да усили военната помощ за Украйна, като я изпрати към Румъния, идната седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР