На сесията на Интерпол през октомври Косово вероятно няма да

...
На сесията на Интерпол през октомври Косово вероятно няма да
Коментари Харесай

Дачич: Ще подам оставка, ако Косово влезе в Интерпол

На сесията на Интерпол през октомври Косово евентуално няма да бъде признато в тази интернационална организация, съобщи сръбският министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че в случай че това стане, той ще подаде оставка.

Припомняйки, че 15 страни към този момент са отдръпнали признаването на независимостта на Косово, Дачич съобщи, че скоро ще има нови отдръпвания, а от 116-те страни, които са признали Косово, ще останат по-малко от 96.

„ Това не е мое самостоятелно, персонално деяние. Съгласих се с президента Александър Вучич. И държавното управление на Сърбия стои зад него. Това е доста значимо за позиционирането на страната ни, защото те не биха упорствали толкоз за прекъсване на отдръпването на признаването, в случай че то няма резултат “, сподели Дачич.

БГНЕС напомня, че Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година Тя е приета от множеството страни-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Косовската самостоятелност стана допустима след войната от пролетта на 1999 година, когато обединението водена от Съединени американски щати спря етническото пречистване на косовските албанци от сръбския режим на диктатора Слободан Милошевич. Сръбската войска беше принудена да напусна региона, която беше сложена под интернационален надзор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР