На съвместното заседание на постоянните комисии към Столичния общински съвет

...
На съвместното заседание на постоянните комисии към Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Топлофикация отчита по-малко платени сметки през март

На взаимното съвещание на непрекъснатите комисии към Столичния общински съвет по Икономика и благосъстоятелност и по Инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне беше изслушано управлението на „ Топлофикация София “ ЕАД - Десислава Билева, ръководител на Надзорния съвет на сдружението, инж. Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет и изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД инж. Александър Александров.

Изпълнителният шеф на сдружението увери общинските съветници, че навреме са подхванати всички нужни ограничения за сигурността и за запазване здравето на служащите и чиновниците – раздадени са персонални защитни средства и дезинфектанти, прави се наложително премерване на температурата на работещите, регулярно се дезинфекцират работните пространства.

Авария спря топлоснабдяването на всички здания в кв. "Тева " в Перник

Подсигурени са аварийни екипи от към този момент пенсионирани чиновници, при положение на всеобщо заболяване или насилствена карантина на част от личния състав, твърдят от сдружението.

Общинските съветници се интересуваха от новите цени на природния газ и топлинната сила, избрани от КЕВР и влезнали в действие от 1 април 2020 година Изпълнителният шеф инж. Александров увери, че понижението на цените е напълно в интерес на потребителите. Така сметките за м. април, когато доста хора са принудени да останат у дома без приходи, ще бъдат по-ниски.

Събираемостта на сметките при започване на годината остава в диапазона 94-96%, само че през м. март обяснимо е записано понижение с близо 8%. По отношение възобновяване на средства на потребителите, сдружението разясни, че все още към момента се чака да бъдат признати поправките в Закона за енергетиката, които ще дадат опция на КЕВР да дефинира цените и механизмите за тази процедура. Очакванията са за спад в приходите на сдружението с близо 25% освен поради понижението на цената на топлинната сила, само че и заради избраната от КЕВР по-ниска цена и на електрическата сила от високо дейно произвеждане.

По отношение на търговията с електрическа сила, изпълнителният шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД изясни, че настоящият контракт за продажба на електрическа сила посредством медиатор е преустановен към 23 март 2020г. От тази дата сдружението продава независимо на БНЕБ цялото създадено количество електрическа сила в най-прозрачните борсови сегменти.

Ръководството на сдружението е подхванало и стъпки за понижаване на финансовата тежест върху компанията при заплащането на излъчванията, като предлага законодателни промени с стеснен период на деяние:

Отлагане на задължението за легализация до края на м. април на излъчвания дължими за 2019 година и удължение на периода до 31.12.2020 година

Отпадане на задължението на операторите на съоръжения за присъединяване в Европейската скица за търговия с излъчвания (ЕСТЕ) за 2020 година и 2021 година

Бизнес проект 2020 следва да бъде обновен след одобряването на ретроактивните цени на природния газ и топлинната сила от КЕВР. В тази връзка по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова се основава работна група с представители на всички политически сили в Столичен общински съвет, която ще прегледа актуализацията на Бизнес проекта на сдружението поради настъпилите промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР