На състезанието за Голямата награда във Великобритания във Формула 1

...
На състезанието за Голямата награда във Великобритания във Формула 1
Коментари Харесай

Гориво от ново поколение: Британска компания предлага синтетичен продукт за моторните спортове

На надпреварата за Голямата премия във Англия във Формула 1 локална компания показа природосъобразно гориво, предопределено основно за моторните спортове. Новата технология извлича въглеродния диоксид от въздуха и водорода от водата, употребявайки възобновима сила. Двата съставния елемент се комбинират, с цел да се получи въглероден оксид. Той се обработва с катализатори. И се получава синтетичното гориво.
Две неща вършат чувството особено. Ние сътворяваме гориво единствено от въздух, вода и електричество. Това са нашите изходни материали. Когато е готово, горивото е идентично или даже по-добро от съществуващото изкопаемо гориво. То може да работи в днешните коли, влакове, самолети и други транспортни средства.
Нилай Шах - основен теоретичен шеф

Компанията зад новото гориво е учредена от Пади Лоу, който е работил дълги години във Формула 1. Привлякъл е като сътрудник един от тимовете. Специалистът предвижда към 4 пъти по-висока цена на новите горива спрямо обичайните. Очаква обаче разликата бързо да намалее.
Често се акцентира, че най-големият въглероден отпечатък във Формула 1 не принадлежи на колите. Колите и самолети, с които идват доста фенове на надпреварите, са по-големи замърсители. Но въпреки всичко би трябвало да се стартира отнякъде. От място, на което технологията може да се развива с доста бързи темпове. Трябва да управляваме както качеството, по този начин и намаляването на разноските. Започваме от основата. По-късно цялото познание и развиване ще се разпространят и в други области.
Пади Лоу - създател на компанията Zero

Моторните спортове имат за цел да станат въглеродно неутрални до 2030 година По данни на самата Формула 1, нейният въглероден отпечатък от сезон 2018 до сезон 2022 е намалял с 13%. Но към момента е надалеч от задачата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР