На Съединените щати е съобщено че Русия може да е

...
На Съединените щати е съобщено че Русия може да е
Коментари Харесай

ООН: Русия може и да е готова да се завърне в зърнената сделка


На Съединените щати е обявено че Русия може да е подготвена да се върне към договарянията по черноморската зърнена договорка, която позволяваше безвреден черноморски експорт на зърно от Украйна, само че към момента няма доказателства за това, сподели американският делегат в Организация на обединените нации във вторник, предава " Ройтерс ".

Русия се отдръпна от договорката на 17 юли. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели, че в случай че Русия желае да достави свои лични торове на международните пазари и да прави селскостопански транзакции, " те ще би трябвало да се върнат към тази договорка ".

" Видяхме индикации, че те може да се интересуват от връщане към полемиките. Така че ще изчакаме да забележим дали това в действителност ще се случи ", сподели тя на конференция, без да дава повече детайлности.

Москва сподели, че в случай че нейните претенции за възстановяване на личния ѝ експорт на зърно и торове бъдат изпълнени, тя ще обмисли обновяване на черноморското съглашение, подписано през юли 2022 година от Организация на обединените нации и Турция, с цел да помогне за облекчение на световната хранителна рецесия след нашествието на Русия в Украйна.

" Москва е подготвена да се върне без закъснение към договорката за зърно. Но откакто изискванията за Русия бъдат изпълнени ", повтори представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната осведомителна организация РИА във вторник.

Руският експорт на зърно и торове не е обект на западни наказания, само че Москва сподели, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са били спънка за доставките.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се срещна преди седмица с съветския заместител външен министър Сергей Вершинин - който управлява договарянията на Москва за реализиране на съглашение за Черно море.

" Ако имаше пробив, мисля, че щеше да бъде споделен с вас ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик в петък.

След като се отдръпна от Черноморския пакт, Русия стартира да насочва офанзивите си към украинските пристанища и зърнената инфраструктура по Черно море и река Дунав. В резултат на това международните цени на зърното скочиха.

Русия също заплаши да нападна цивилни плавателни съдове, пътуващи за Украйна, което накара Киев да отговори, като разгласи сходни ограничения против плавателни съдове, пътуващи за Русия или окупираната от Русия украинска територия.

Близо 33 милиона тона зърно от Украйна бяха изнесени по черноморската договорка. Украйна и Русия са водещи експортьори на зърно.

" Генералният секретар продължава напъните си да откри път напред, с цел да върне руснаците назад в договорката ", сподели Томас-Грийнфийлд, отбелязвайки, че част от договорката е " да даде известна поддръжка за съветските торове, с цел да стигнат до пазара. "

" Ако те не вземат участие в договорката, тази част от договорката към този момент не работи ", сподели тя.

Споразумението разрешава експорт на съветски амоняк - съществена съставна част в нитратния тор - по водопровод до украинското пристанище Одеса. Но тръбопроводът не работи от началото на войната и беше развален през юни.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР