На съд с обвинителен акт Районната прокуратура в Генерал Тошево

...
На съд с обвинителен акт Районната прокуратура в Генерал Тошево
Коментари Харесай

Предадоха на съд четирима, откраднали 88 кошера с пчелни семейства за над 20 000 лв.

На съд с обвинителен акт Районната прокуратура в Генерал Тошево е предала четирима, направили след прелиминарен сговор при изискванията на продължавано закононарушение и посредством потребление на 3 транспортни средства кражба на 88 кошера дружно с пчелните фамилии. Стойността на отнетото от владението на земеделския производител Иван Ив. е 20 273 лв..
31-годишният Ивайло И. и 29-годишният Васил Г. са направили закононарушението в изискванията на рисков рецидив. За съучастника им - 37-годишния Данаил П., действието е при изискванията на повторност. Срещу Ивайло и Данаил се водят и други наказателни производства, а сега Данаил в ареста по друго произвеждане за държане и разпространяване на опиати. Четвъртият съизвършител и основател за кражбата - 33-годишният Здравко Д., също като останалите е осъждан.

На 18 март 2014 година вечерта четиримата подсъдими отишли с три автомобила в парцела на земеделския производител в добричкото село Калина. Там се намирал пчелин с 230 пчелни кошера. Целта била да откраднат кошерите, които след това да продадат. След като разрушили катинара, подсъдимите влезнали с двата микробуса в двора и натоварили общо 56 кошера.

Здравко Д. познавал човек от Варна, на който щели да ги продадат дружно с пчелните фамилии против 100 лв. на кошер. На купувача било обяснено, че кошерите се продават, защото дядото на един от подсъдимите умрял и нямало кой да се грижи за тях. По спогодба с купувача кошерите трябвало да бъдат доставени до силистренското село Главан.

Там подсъдимите разтоварили откраднатото, а купувачът им платил 5600 лв.. Мъжете се върнали назад в село Калина и натоварили още 32 кошера. На повторното отиване към село Главан след среднощ джипът на подсъдимия Данаил П. бил засечен от полицейски пост, от който съумял да избяга с висока скорост.

Малко по-късно полицейските чиновници забелязали два микробуса, които не спрели на подадения от тях сигнал. След гонене, в което микробусът, ръководен от подсъдимия Ивайло И. засякъл пътя на полицейската кола и едвам не го блъснал, подсъдимият изгубил надзор и се спрял в пътната канавка. Ивайло и Здравко съумели да избягат през нивите. При инспекция полицейските чиновници открили, че в микробуса има 32 кошера. По регистрационните табели на кошерите бил открит притежателят на пчелина и открито, че те са откраднати.

Разследването по досъдебното произвеждане било спирано един път, откакто Васил Г. съумява да се укрие след изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция. С писмо от март 2016 година на Дирекцията за интернационално оперативно търсене прокуратурата била известена, че оповестеният за търсене Васил е наказан в Страсбург за измами с кредитни карти и изтърпява присъда във френски затвор. След изтърпяването й с Европейска заповед за арест Васил е предаден на българските правосъдни управляващи на 30 ноември 2016 година и следствието е обновено.

Предстои делото против четиримата подсъдими да бъде планувано за разглеждане в Районния съд в Генерал Тошево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР