На съд отиват двама бивши служители на МВР, обвинени в

...
На съд отиват двама бивши служители на МВР, обвинени в
Коментари Харесай

Съдят двама бивши служители на МВР за документни престъпления и подкупи

На съд отиват двама някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, упрекнати в документни закононарушения и взимане на подкупи. Това оповестиха от Окръжна прокуратура-Велико Търново. 

Бившите униформени са издавали подправени протоколи за концентрацията на алкохол в кръвта на хванати пияни водачи против рушвет, излиза наяве данните, обявени от държавното обвиняване.

" Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт против двама обвинени (бивши чиновници в разнообразни структури на ОД Министерство на вътрешните работи – Велико Търново), за склоняване и сформиране на публични документи с погрешно наличие, за съдействие на други лица за отбягване на наказателно гонене и за рушвет. Деянията са осъществени в изискванията на подължавано закононарушение, в интервала 26.06.2019 година до 10.09.2020 година, в гр. Велико Търново, оповестиха от държавното обвиняване. 

Обвинението против А.И. (полицейски чиновник в РУ-Велико Търново) е за това, че като подстрекател съзнателно склонил Й.Й. (служител в бранш към ОД Министерство на вътрешните работи Велико Търново) да извърши престъплениe като сформира публични документи – 4 броя протоколи за химическо проучване за установяване на концентрацията на алкохол , в които да  удостовери погрешни условия.

Обвинението против Й.Й. е за това, че в качеството си на длъжностно лице и в кръга на службата си, съставил публични документи - 9 броя (4 от които в съучастничество с А.И.) протоколи за химическо проучване за установяване на концентрацията на алкохол, в които удостоверил погрешни условия по отношение на действителния резултат за наличието на алкохол в кръвта на изследваните кръвни проби на лицата. (Стойностите на пробите с автентичен резултат над 1,2 промила алкохол занижил до 1,2 промила, а на тези с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол -  под 0,5 промила). Същите протоколи били употребявани като доказателство пред съответния административнонаказващ орган. (На нарушителите със занижена стойност на централизация на алкохол под 0,5 промила, административнонаказателните производства били прекратявани и не им била налагана глоба по административен ред за нарушаване по ЗДвП. На тези със занижена стойност под 1,2 промила, било налагано административно наказване и против тях не било формирано наказателно произвеждане за осъществено закононарушение по член 343б от Наказателен кодекс.) Така двамата обвинени спомогнали на четири лица да избегнат наказателно гонене, оповестяват от Окръжна прокуратура- Велико Търново.

А.И. е обвинен и за това, че с осъществяването на четири действия, изискал подарък и приел блага – парична сума общо в размер на 6 900 лв., к оито не му се следват, с цел да упражни въздействие върху Й.Й., като длъжностно лице, да удостовери занижени равнища в публични документи - протоколи за химическо проучване за установяване концентрацията на алкохол на изследваните кръвни проби на три лица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР