На събитието Snapdragon Summit, което се проведе миналата седмица Qualcomm

...
На събитието Snapdragon Summit, което се проведе миналата седмица Qualcomm
Коментари Харесай

Първи бенчмаркове на процесора Snapdragon X Elite на Qualcomm – потенциал за революция в компютрите с Windows

На събитието Snapdragon Summit, което се организира предходната седмица Qualcomm показа Snapdragon X Elite – 64-битов, 12-ядрен процесор, предопределен за компютри с Windows. Snapdragon X Elite е основан на създаването на стартъпа NUVIA, който по-рано беше добит от Qualcomm. Производителят най-сетне разреши на медиите да споделят информация за продуктивността на процесора – той има капацитета да направи гражданска война в компютрите с Windows.

По време на Snapdragon Summit, Qualcomm сподели редица резултати от тестванията на Snapdragon X Elite, в които той превъзхожда в доста аспекти съвсем всички сегашни компютърни платформи на Intel, AMD и Apple. В същото време, съгласно данните, които Qualcomm разкри при представянето, Snapdragon X Elite е доста по-добър от всички съперници във връзка с енергийната успеваемост. Казано по-просто, в случай че всички изказвания на Qualcomm за Snapdragon X Elite в действителни сюжети се осъществен, този процесор може да се трансформира в изцяло революционна компютърна платформа, предлагаща най-хубавата в класа си продуктивност и живот на батерията при преносими компютри.

Както съобщихме по-рано, Snapdragon X Elite е създаден по 4-нанометров софтуерен развой, може да работи при периодичност до 3,8 GHz на всички ядра, а едно или две от тях могат да бъдат автоматизирано овърклокнати до 4,3 GHz. Процесорът разполага с общо 42 MB L2 и L3 кеш памет. Всеки тройка, състояща се от по четири ядра е получила 12 МB L2 кеш памет, а останалите 6 MB са разпределени сред всички ядра. Snapdragon X Elite поддържа високоскоростна, енергийно ефикасна LPDDR5X-8533 RAM памет с обща пропускателна дарба до 136 GB/s. Освен това се твърди, че чипът поддържа PCIe 4.0 дискове.

На Snapdragon Summit, Qualcomm сподели два тестови преносимия компютър с процесори Snapdragon X Elite. Единият преносим компютър е с обща консумация на сила 23 W и дебелина 15 милиметра, а другият – 80 W и дебелина 16,8 милиметра. Важно е да се посочи, че става дума за потреблението на сила на целия преносим компютър, а освен на процесора. TDP на самия чип към момента не е оголен от компанията.

Дори по време на представянето производителят се опита да резервира оптимално равнище на секретност. На медиите не беше позволено да пипат преносимите компютри, оборудвани със Snapdragon X Elite. Дори клавиатурите бяха неразрешени за допиране. До щанда стоеше деликатен управител, който не позволяваше нищо с изключение на гледането. Тестовете бяха извършени от представители на Qualcomm.

Geekbench v6.2

Както можете да видите на графиката нагоре, системите със Snapdragon X Elite бяха съпоставени с разнообразни платформи с друга консумация на сила. Лаптопът на Qualcomm с 23 W консумация на сила беше по-бърз от преносим компютър с 8-ядрен, 16-нишков AMD Ryzen 7 4840U, както и от модел с 14-ядрен, 20-нишков Intel Core i5-13700H. Той също по този начин изпреварва 12-ядрения Apple M2 Pro при теста на едно ядро (показан в жълто на графиката), само че леко отстъпва пред него в теста на всички ядра (отбелязан в синьо). 80 W разновидността на преносимия компютър на Qualcomm, основан на Snapdragon X Elite беше по-бърз от системата, захранвана от Apple M2 Pro и в двата теста. Освен това едно ядро на чипа на Qualcomm се оказа по-бързо от едно ядро на Intel Core i9-13950HX и AMD Ryzen 9 7945HX, само че във връзка с многоядрената продуктивност Snapdragon X Elite отстъпваше и на двата.

Qualcomm сподели и резултатите от тестванията Geekbench в Linux (по-горе), потвърждавайки, че високата продуктивност на Snapdragon X Elite не е лимитирана доникъде на Windows. Нещо повече, тук резултатите на чипа са още по-добри. Процесорът реализира 3222 точки в теста на едно ядро и 17 215 точки в теста на всички ядра.

PCMark 10 Applications

Графиката нагоре демонстрира, че основаната на Snapdragon X Elite система се показва доста добре в тестванията PCMark 10 Applications. Премиум геймърските модели преносими компютри бяха по-бързи от новия Snapdragon X Elite, само че те са доста по-обемисти, по-шумни и по-тежки системи, оборудвани с дискретни видеокарти. От своя страна, спрямо всеобщите потребителски модели портативни компютри като Acer Swift Edge 16 с Ryzen 7 7840U и интегрирана графика, новият Snapdragon X Elite се показа по-добре.

Cinebench 2024

Ситуацията с Cinebench 2024 се оказа сходна на тестванията в Geekbench. В теста за рендериране Snapdragon X Elite реализира най-хубава еднонишкова продуктивност, а при многонишковата продуктивност беше по-бърз от 12-ядрения Apple M2 Pro в MacBook Pro 14. Премиум геймърските преносими компютри се показаха по-добре в многонишковата продуктивност, само че по-масовите модели, основани на Intel и AMD останаха зад решението на Qualcomm.

3DMark Wild Life Extreme

Графичното ядро Adreno на процесора Snapdragon X Elite показва доста по-високо равнище на продуктивност в 3DMark Wild Life Extreme тестванията спрямо „ вградените “ графични ядра на AMD и Intel, в това число доста мощната интегрирана графика Radeon 780M. Въпреки това 19-ядреният графичен процесор на Apple M2 Pro към момента беше по-бърз.

GFXBench Aztec Ruins

В този следващ междуплатформен графичен тест GFXBench 5.0 и по-специално сцената Aztec Ruins, работеща с API DirectX, OpenGL, Vulkan или Metal според от употребяваната платформа, графиката на Snapdragon X Elite тук се оказа по-бърза от тази на съперниците. Резултатите нагоре демонстрират най-високите стойности за всяка платформа и са композиция от проби с DirectX и Metal.

UL Procyon AI Inference Benchmark

UL Procyon AI Inference Benchmark прави оценка продуктивността на логаритмите с изкуствен интелект в Windows среда. При преносимите компютри с процесори на Intel и AMD пробата беше изпълнен във версия, съвместима с x86/x64. За Snapdragon X Elite пробата беше изпълнен в нативна версия с поддръжка на Qualcomm SNPE. Всички системи бяха тествани при целочислени калкулации.

Невронният копроцесор Hexagon NPU на Snapdragon X Elite работи с непрекъсната периодичност (самата периодичност не е посочена), без значение от общата TDP на преносимия компютър, тъй че разновидностите на преносимия компютър с TDP от 23 W и 80 W демонстрираха сходни резултати в теста. Както може да видите, Hexagon NPU спрямо стандартните изчислителни ядра на CPU обезпечава доста по-висока продуктивност, освен това с по-ниска консумация на сила.

Snapdragon X Elite наподобява (поне на хартия) като евентуално революционна платформа за Windows-базирани компютри. Тя предлага превъзходна продуктивност в необятен набор от интензивни работни натоварвания с CPU, GPU и NPU, като в същото време обезпечава най-хубавата в класа си енергийна успеваемост. Ако всички изказвания на Qualcomm се осъществят в действителни артикули, на пазара ще се появи доста забележителна конкурентна мощ, с която Intel, AMD и Apple ще би трябвало да се преценяват.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР