На събитието, което се проведе в залата на Общинския съвет,

...
На събитието, което се проведе в залата на Общинския съвет,
Коментари Харесай

Обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Система за прием в първи клас на основни и средни училища в Община Видин

На събитието, което се организира в залата на Общинския съвет, участваха Борислава Борисова - заместник-кмет на Община Видин по филантропични действия и обществена политика, Галя Павлова – и.д. шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО), Емилия Николова – шеф на отдел „ Хуманитарни действия “ в Общината, специалисти от общинската администрация, шефове на учебни заведения, представители на медии.

Борислава Борисова показа в елементи плана, като означи, че той визира просветителни институции, както и родители на деца, които следва да постъпят в първи клас. Заместник-кметът уточни, че задачата на публичното разискване е заинтригуваните лица да се срещнат с предлагането прилежащият регион на нефункциониращото ОУ „ Отец Паисий “, гр. Видин да се разпредели сред СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ (приемното училище) и ОУ „ Св. Климент Охридски “, което е наоколо до неработещото към този момент образователно заведение.



Борисова изясни, че по отношение на измененията, на 12.12.2022 година е извършена работна среща с представители на Постоянната комисия по обучение, просвета и просвета при Общински съвет - Видин, специалисти от общинската администрация и шефовете на СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и ОУ „ Св. Климент Охридски “. На нея са разисквани разновидности за преразпределение на база направени карти-схеми по отношение на административно-териториалното разделяне на град Видин и географското разположение на цитираните учебни заведения.

Емилия Николова срещна присъстващите с концепцията по какъв начин да бъде разпределен прилежащият регион на ОУ „ Отец Паисий “, който се състои от два микрорайона - регион „ Панония “ и ж.к. „ Баба Тонка “ и комплексите „ Плиска “ и „ Строител “. Предложението е първият микрорайон да остане към ОУ „ Св. Климент Охридски “, а вторият микрорайон да се раздели сред ОУ „ Св. Климент Охридски “ и СУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Училището по изкуства резервира своя регион, както до момента, включващ комплексите „ Химик “, „ Съединение “ и „ Заводско населено място “.

По време на разискването Борислава Борисова акцентира, че прилежащите региони на ОУ „ Епископ Софроний Врачански “, ОУ „ Иван Вазов “, ОУ „ Любен Каравелов “, СУ „ П.Р.Славейков “, СУ “Цар Симеон Велики “ и ОУ „ Христо Ботев “, гр. Дунавци, не се трансформират, както и че в останалата част Системата за банкет в първи клас на съществени и междинни учебни заведения в Община Видин остава непроменена.

С по този начин препоръчаните промени и допълнения се цели отмереност при разпределянето на обсега в регионите на посочените две учебни заведения. Също по този начин в територията на двете образователни заведения остават по еднакъв брой детски градини: към ОУ „ Св. Климент Охридски “ - ДГ „ Русалка “ със своя филиал „ Здравец “ и филиал „ Васил Левски “ на ДГ „ Детелина “; към СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ - ДГ „ Славейче “ със своите филиали „ Радост “ и „ Заводско населено място “.

„ Знаете, че грижата за децата на Видин постоянно е била приоритет за общинското управление и днешната среща е следващото доказателство за това “ – съобщи Борислава Борисова.

Галя Павлова сподели, че Регионалното ръководство на образованието поддържа изцяло плана на Община Видин. „ Направено е едно доста положително систематизиране на регионите, с идентичен брой детски градини към двете учебни заведения “ – акцентира тя.

Предстои да бъде импортирано предложение от кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков до Общинския съвет за разглеждане от непрекъснатите комисии и за взимане на решение на съвещание на локалния парламент.

27.01.2023
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР