На румънската граница забавянето на трафика е заради по-бавната обработка

...
На румънската граница забавянето на трафика е заради по-бавната обработка
Коментари Харесай

Министерството на финансите разработва цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната, съобщи в НС Людмила Петкова

На румънската граница забавянето на трафика е поради по-бавната обработка от румънска страна, сподели Людмила Петкова. Там всеки камион се ревизира с апарат, наименуван туптящо сърце, което лишава сред 10 и 15 минути. Румънците постоянно желаят прекъсване на товарния трафик към тях, с цел да могат да го обработят. Сега се прави ремонт на моста при Русе, което в допълнение забавя прекосяването на колите, уточни Петкова.

 

На границата с Гърция при " Кулата " опашките с камиони са поради инфраструктурна дребнавост на пункта и съществуването на леки коли през туристическия сезон и през празничните дни.

 

Тези проблеми не са занапред, а от доста години, само че не са обсъждани. Инфраструктурата на граничните пунктове е от 80-те години. Граничен контролно-пропусквателен пункт на България са планувани за трафик от 2 млн. пътни транспортни средства годишно. През годините трафикът се усилва, само че в никакъв случай не е оценен. Към момента трафикът, който минава през граничните пунктове, е 4,7 млн. транспортни средства при същата инфраструктура. Прогнозите са, че до 2029 година трафикът ще се вдигне до 10 млн. транспортни средства на година. Това постанова незабавни ограничения за реорганизация и рационализация на граничните пунктове, сподели Петкова. 

 

За интервала 2024-2032 година Агенция " Митници " възнамерява рационализация и разширения на граничните пунктове към Турция, Сърбия и Република Северна Македония и на пътищата към тях. По отношение на пунктове с Турция се планува до 2026 година реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", " Лесово " и " Малко Търново ", което включва рационализация на лентите за товарни коли, увеличението им от 3 на 7 на " вход " и от 6 на 8 на " излаз ", както и на нови дезинфекционни уреди. Успоредно с това е належащо да бъде построен нов Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " на север от съществуващия и с нов пътен възел на две равнища за връзка с автомагистрала " Марица ".

 

Има и ограничения за цифровизация за увеличение на пропускателната дарба на пунктовете с два плана на Агенция " Митници ". Това са планове за Система за ръководство на опашките и Система за ръководство на трафика.

 

Системата за ръководство на опашките е единствено за камиони в направление излаз от страната. Тя дава опция за резервация на времеви слот за прекосяване през избран Граничен контролно-пропусквателен пункт. Например при влизане през Русе водач на камион може да резервира времеви слот за минаване през " Капитан Андреево " през мобилно приложение. Зоната за изчакване ще се избира от лидера, без да се чака на избран паркинг. 

 

Със Системата за ръководство на трафика камионите ще се насочват към по-облекчено трасе за прекосяване. Така ще се предотвратят и корупционни практики за избор на екип при прекосяване на границата, разясни Людмила Петкова.

 

По предписание на премиера работна група търси решения на всички въпроси за прекосяване на границите и на 30 септември ще излезе с отчет. Ако би трябвало, резултатите ще бъдат предоставени и пред Народното събрание, сподели още Людмила Петкова.

 

Служебният заместител министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова, дружно с други министри, взе участие в изключително съвещания на Народно събрание и чуване по отношение на усложненията при прекосяването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и самодейността на Гърция и Турция за намиране на различен транспортен кулоар и заобикаляне на България.

Източник: bta.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР