На река Сариу в Айодхя, Утар Прадеш - щат в

...
На река Сариу в Айодхя, Утар Прадеш - щат в
Коментари Харесай

Индия чупи световен рекорд с дисплей с маслена лампа на Дивали - въпреки опасенията за замърсяване на въздуха

На река Сариу в Айодхя, Утар Прадеш - щат в Северна Индия, който граничи с Непал - зрелищното осветяване на повече от 2,22 милиона маслени лампи взе място.

Местоположението има особено значение за индусите, защото е родното място на тяхното най-почитано провидение, господ Рам.

Изображение: Честванията на Дивали в Айодхя счупиха международен връх на Гинес. Снимка: AP/Раджеш Кумар Сингх

Лампите бяха запалени по здрач в събота и продължиха да горят в продължение на 45 минути, до момента в който присъстващите, подредени по крайбрежията на реката, пееха индуистки химни.

След като лампите бяха преброени, върхът на щата беше определен формален представител, Йоги Адитянат, беше връчен със документ за отбелязване на върха.

Дивали, фестивалът на светлината, е народен празник в Индия и се чества с другарство и замяна на дарове.

< p class= " sdc-article-related-stories__link-text " > Пакистан и Индия са обгърнати в смог, защото учебните заведения и пазарите са затворени в елементи от Южна Азия

Много хора палят маслени лампи, свещи и фойерверки. Вечерта се изрича специфична молитва в чест на хиндуистката богиня Лакшми, за която се счита, че носи шанс и разцвет.

Фестивалът пристигна на фона на опасенията за замърсяването на въздуха в Индия като „ рисково “ 400- Беше записано равнище 500 на показателя за качество на въздуха - повече от 10 пъти над световния предел на сигурност.

Изображение: Лампи на река Сариу в навечерието на индуисткия фестивал. Снимка: AP/Раджеш Кумар Сингх

По-рано тази седмица Колката и Ню Делхи бяха оповестени за двата града в света с най-лошо качество на въздуха.

В събота непредвиден дъжд и мощни ветрове намалиха равнището до 220, заяви управляваният от държавното управление Централен съвет за надзор на замърсяването на Индия.

Столицата на Индия вкарва ограничавания за транспортни средства в опит да ограничи замърсяването на въздуха, което значи, че частни транспортни средства с табели с нечетни номера ще бъдат позволени по пътищата на нечетни дати, до момента в който тези с четни номера ще бъдат допускани по пътищата в разнообразни дни.

Още вести от света:
Лъв провокира суматоха, откакто избяга от цирка
Спрете да убивате дами и бебета в Газа, Макрон споделя на Израел

Изображение: Хора и транспортни средства се виждат измежду утринния смог в Ню Делхи на 8 ноември

Очаква се равнището на замърсяване на въздуха да скочи още веднъж до края на Дивали, защото се употребяват повече фойерверки.

Някои индийски щати не разрешиха продажбата на фойерверки и приканиха жителите вместо това да палят „ зелени крекери “, които отделят по-малко замърсители, само че сходни забрани и рекомендации постоянно са били подценявани в предишното.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР