На редовната сесия снощи Общинския съвет прие новата Наредба за

...
На редовната сесия снощи Общинския съвет прие новата Наредба за
Коментари Харесай

Приеха новата Наредба за субсидиране на спорта, вижте я

На постоянната сесия нощес Общинския съвет одобри новата Наредба за изискванията, реда и критериите за финансово подкрепяне на спортните действия в Община Пазарджик. С документа се цели усъвършенстване на работата на спортните клубове и регламентираме на финансирането на другите им действия, с оглед постигането на по-високи спортни достижения и ангажирането на повече хора в областта на спорта, мотивираха се от администрацията.

Новата разпоредба сменя досегашния Правилник за финансиране на спортните клубове, който бе признат на 29-ти януари, 2009 година.

Последният на времето закупи гражданственост като „ Наредбата Георги Георгиев ”.

Приетият нов документ включва критериите за подкрепяне, механизмите за оценка на спортните резултатите, инструкции, процедури и ред за отчитане на резултатите, както и надзор върху активността на спортните клубове и наказания за тези, които не се придържат към Наредбата.

Ето и цялостното наличие на новата Наредба:

 

НАРЕДБА

ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И КРИТЕРИИТЕ

ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА

СПОРТНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК

 

                                                    І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл. 1. С тази разпоредба се дефинират изискванията, реда и критериите за разпределяне и систематизиране на финансови средства от Община Пазарджик за финансово подкрепяне на локалната спортна активност.

 

Чл. 2. Дирекция „ Образование и просвета “, в период до 30 дни след приемането на бюджета на Общината, изготвя „ план-сметка “ за настоящата календарна година за систематизиране на финансовите средства за подкрепяне на спортните действия в Община Пазарджик, по следните посоки:

1.Спортен календар.

2. Материално техническо съоръжение и уреди.

3. Спорт за високо спортно майсторство.

    3.1 Индивидуален спорт.

    3.2 Колективен спорт.

4. Спорт за хора с увреждания.

5. Спорт от обществено значение и обществен туризъм.

6. Чествания на спортни празници

 

Чл. 3. В тридневен период от правенето на план-сметката по член 2, същата се дава на комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба за разглеждане и утвърждение.

 

Чл. 4. Право да бъдат подпомагани по реда на тази разпоредба имат спортни клубове, разрастващи детско-юношески спорт, учебно-тренировъчна и спортна активност, спорт с влиятелни и обществени функционалности, спорт за високи достижения и туристически сдружения, осъществяващи обществен туризъм по смисъла на § 1, т. 2 от ДР на Закона за физическото образование и спорта.

 

Чл. 5. Размерът на финансовото подкрепяне за спортните организации е според от: постигнатите спортно-технически резултати от състезателите и тимовете, обсега възрастови групи на участниците в клубовете, спортната база и изискванията за развиване, както и степента на присъединяване в общинските, държавни и интернационалните прояви.

 

ІІ. УСЛОВИЯ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ

 

Чл. 6. (1) Спортните клубове, кандидатстващи за финансово подкрепяне от Община Пазарджик би трябвало да дават отговор на следните условия: 

1. Да са вписани в Централния указател на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна активност при министерството на правораздаването.

2. Да имат годно участие в съответната лицензирана спортна федерация и да са вписани в Националния указател на спортните организации, воден от Министерство на младежта и спорта.

3.  Да развиват и управляват спорт с влиятелни и/или обществени функционалности.

4. Да реализират деен подготвителен развой и спортна активност на територията на Община Пазарджик, като вземат участие в надпревари, включени в държавния/международния състезателен календар от съответната спортна федерация и в мероприятия проведени от Община Пазарджик.

5. Осъществяват обществено значима активност.

6. Разполагат с квалифицирани фрагменти за реализиране на активността си по смисъла на ЗФВС по отношение на професионалната дееспособност и квалификацията на спортно-педагогическите фрагменти (диплом, документ, НСА, треньорска школа или интернационалните документи за дееспособност и др.).

7. Да са регистрирани и развивали активността си, не по-малко от една година преди годината на кандидатстването.

8. Да нямат финансови отговорности към страната и Община Пазарджик.

9. Да водят отчетност съгласно условията на Закона за счетоводството и Националните счетоводни стандарти.

(2) Туристическите сдружения, кандидатстващи за финансово подкрепяне от Община Пазарджик би трябвало да дават отговор на следните условия:

1. Да имат седалище на територията на Община Пазарджик.

2. Да нямат финансови отговорности към страната и Община Пазарджик.

3. Да водят отчетност съгласно условията на Закона за счетоводството и Националните  счетоводни стандарти.

4. Да развиват активност на територията на Община Пазарджик.

 

Чл. 7. По реда и условия на актуалната разпоредба, не се подкрепят финансово:

1. спортни организации, реализиращи лични доходи от прилагане на общински икономически обекти;

2. спортни организации, издържани дълготрайно от спонсори против безплатно употребените от тях общински икономически обекти или земя;

3. спортни организации регистрирани като търговски сдружения по Търговския закон;

4. спортни организации регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на активност в частна полза;

5. мероприятия на политически партии и организации, професионални съюзи, кооперации и религиозни организации;

6. дарения, стипендии или благотворителни дейности;

7. ремонтна активност на спортни обекти;

8. спортни организации и туристически сдружения със отговорности към страната и община Пазарджик.

 

Чл. 8. (1) Със заповед Кметът на Община Пазарджик назначава тричленна комисия, която преглежда плановете с оферти за финансово подкрепяне по направленията по член 2 и ги утвърждава, редуцира или отхвърля, според заложените в наредбата критерии и финансови рамки. Комисията изготвя протокол с предложение на „ план-сметка “ за актуалната календарна година. В „ План-сметката “ се разказват утвърдените финансови помощи по съответните посоки, според член 2 от актуалната разпоредба.

(2)  Комисията изготвя стимулиран отчет до Кмета на Община Пазарджик, към който ползва протокола и „ План-сметката “ по алинея 1.

(3) Със заповед Кметът утвърждава или отхвърля препоръчаната „ План-сметка “ за съответната календарна година.

(4) Въз основа на утвърдената по „ План-сметка ” по алинея 3 кметът подписва контракт със спортната организация/туристическо сдружение. С контракта се урежда целесъобразното разходване на финансовото подкрепяне от община Пазарджик, отчитане, права, отговорности и отговорности на страните, надзор и наказания. В контракта се показва банкова сметка на организацията, по която да бъдат преведени средствата, лицето което има разпоредителни права върху сметката, както и метод на погашение.

 

Чл. 9. Община Пазарджик превежда финансовите средства по сметка на спортната организация/туристическо сдружение, след показване на фактура, отговаряща на условията на Закона за счетоводството.

 

 

III. ВИДОВЕ ФИНАНСИРАНИ ДЕЙНОСТИ

 

А. СПОРТЕН КАЛЕНДАР

 

Чл. 10. (1) Спортни организации, кандидатстващи за финансово подкрепяне от Община Пазарджик за присъединяване, образуване и осъществяване на спортно съревнование следва да подадат в деловодството на Община Пазарджик, в период до 30 ноември на миналата година следните документи:

1. Проект с предложение и информация за спортното съревнование, което ще бъде проведено през идната календарна година. Информацията следва да съдържа съществени цели, предстоящи резултати, размер на плануваните лични средства и план за разходване на желаното финансово подкрепяне от Община Пазарджик.

2. Документ удостоверяващ неналичието на отговорности към страната и Общината.

3. Декларация от организацията за размера на плануваното събиране на такси и дарения от участниците или от законните им представители, при осъществяване на спортното съревнование.

 

Чл. 11. Община Пазарджик подкрепя финансово спортни организации по направление състезателен календар според следните критерии:

(1) Вид на спортното съревнование:

1. Олимпийски игри.

2. Световни шампионати.

3. Европейски шампионати.

4. Балкански шампионати.

5. Международни шампионати.

6. Спортни надпревари от народен мащаб (Държавни първенства), Национална купа за груповите спортове.

(2) Ниво на спортното съревнование: спортното съревнование да е включено в интернационалния и държавен състезателен календар на съответната спортна федерация.

(3) Възрастов обсег на спортното съревнование: 

1. Състезание за деца.

2. Състезание за юноши.

3. Състезание за младежи.

4. Състезание за мъже и дами.

5. Състезание за ветерани.

 

Чл. 12. Не се подкрепят финансово спортни клубове за образуване и осъществяване на Държавни шампионати и/или кръгове от Държавни шампионати. Не се подкрепят Национални купи финансирани от съответните спортни федерации.

 

Чл. 13. Община Пазарджик подкрепя финансово годишно единствено едно спортно съревнование, проведено от една спортна организация.

 

Чл. 14. По реда на актуалната разпоредба се подкрепят финансово спортни организации по направление състезателен календар за:

1. Организиране и осъществяване на Световни шампионати в град Пазарджик.

2. Организиране и осъществяване на Европейски шампионати в град Пазарджик.

3. Организиране и осъществяване на Международни надпревари в град Пазарджик.

4. Организиране и осъществяване на спортни надпревари от Национален мащаб в град Пазарджик.

 

Чл. 15. Комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба упражнява надзор върху разходването на средствата, предоставени от бюджета на Общината, като има право да изисква всички нужни счетоводни документи, информация за активността и да прави инспекции на място.

 

Чл. 16. За правомерни ще бъдат признавани следните разноски:

1. разноски за наем и/или консумативи на спортна зала или спортно оборудване за осъществяване на спортното състезание;

2. разноски за награден фонд;

3. разноски за съдийски хонорари;

4. разноски за здравно лице, здравно обслужване;

5. разноски за услуги по озвучаване и материали, популяризиращи спортното събитие;

6. разноски за превоз, нощувка и храна при присъединяване в надпревари.

 

Чл. 17. Отпуснатата финансовата помощ следва да бъде разходвана прецизно от спортната организация, спазвайки декларирания план с предложение за спортното съревнование, утвърден от комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба.

 

Чл. 18. (1) При неспособност да бъде извършено плануваното спортно съревнование или при смяна на датите за провеждането му, спортната организация следва да уведоми навреме Община Пазарджик, като подаде в деловодството на Община Пазарджик, писмо с изложение на събитията налагащи смяната.

(2) В случай на непровеждане на спортно съревнование, за чието образуване спортна организация е получила финансова помощ от Община Пазарджик или играч, картотекиран към организацията-домакин е потвърдено махленски в приложимост на неразрешени стимулиращи субстанции, спортната организация е длъжна да я възвърне в едномесечен период по сметка на общината.

 

 

Б. МАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКО ОБОРУДВАНЕ И СЪОРЪЖЕНИЯ

 

Чл. 19. (1) Община Пазарджик подкрепя финансово спортни организации, разрастващи активност на територията на град Пазарджик за закупуване на спортно материално-техническо съоръжение и уреди съгласно спецификата на съответния тип спорт.

(2) За закупуване на спортно материално-техническо съоръжение и уреди предпочитано се подкрепят спортни организации, сключили контракти за стопанисване на спортни обекти, находящи се на територията на гр. Пазарджик, които не развиват друга активност в предоставените им обекти, в това число комерсиална.

 

Чл. 20. (1) Община Пазарджик подкрепя финансово материално-техническото съоръжение и уреди на спортни организации, подготвящи състезатели за присъединяване в:

а) Олимпийски игри;

б) Световни първенства;

в) Европейски първенства;

г) Балкански игри.

(2) Община Пазарджик подкрепя финансово материално-техническото съоръжение и уреди на спортни организации, постигнали високи спортни резултати в Държавния състезателен календар през миналата година.

 

Чл. 21. Спортна организация, желаеща да бъде финансово подкрепена за закупуване на материално-техническо съоръжение и уреди съгласно спецификата на съответния тип спорт, следва да подаде в деловодството на Община Пазарджик, в период до 30 ноември на миналата година следните документи:

1. Информация за типа на материално­-техническото съоръжение, оборудването и цената на подпомагането, за което кандидатства.

2. Документ за липса на отговорности към страната и Общината.

 

Чл. 22. (1) Отпуснатата финансова помощ за материално-техническо съоръжение и уреди следва да бъде разходвана от спортните организации прецизно спазвайки утвърдените продукти от комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба.

(2) Дирекция „ Образование и просвета ” води Материална книга с отчетни картони за всяко оборудване, материално-техническо съоръжение и спортни уреди, закупени от спортните организации с финансови средства по реда на актуалната разпоредба.

(3) В период от 10 дни от доставката на новите уреди, материално-техническото съоръжение, спортните уреди, спортната организация уведомява Община Пазарджик и ги показва за инспекция. За приемането им се изготвя констативен протокол сред представител на спортната организация и двама специалисти от Дирекция „ Образование и просвета ”. Данните от протокола се завеждат в Материалната книга на Дирекция „ Образование и просвета ”.

(4) Комисията може да прави периодически инспекции при подозрение по отношение на целесъобразното разходване на предоставените средства.

(5) Материално-техническо съоръжение, уреди и спортни уреди, за които не е формиран протокол по реда на алинея 3, не се признават за разход на спортната организация. В този случай отпуснатата финансова помощ следва да бъде възобновена в цялостен размер в период до 31 януари на идната календарна година, по сметка на Община Пазарджик.

(6) Спортните организации, финансирани по реда на този раздел, могат да аплайват още веднъж за закупуване на същия тип уреди, уреди или съоръжение, не по-рано от една календарна година, считано от датата на разпределяне на финансовите средства.

 

 

В. СПОРТ ОТ СОЦИАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, СПОРТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ  И СОЦИАЛЕН ТУРИЗЪМ

 

Чл. 23. Община Пазарджик подкрепя финансово спортни клубове, разрастващи спорт за хора с увреждания; туристически сдружения, осъществяващи спорт от обществено значение или обществен туризъм. Основната цел е да се обезпечат условия за присъединяване на хора с увреждания в адаптивни спортни занимания, възстановяване качеството на живот, осмисляне на свободното време, опция за личностна реализация и обществена интеграция в публичния живот.

 

Чл. 24. (1) Спортна организация и туристическо сдружение, отговарящи на изискванията по член 6, алинея 1 и 2, могат да аплайват за финансово подкрепяне от община Пазарджик за реализиране на спортна активност, обществен туризъм, осъществяване на спортно мероприятие от обществено значение, за закупуване на адаптивни спортни уреди за спорт за хора с увреждания. Кандидатът подава в деловодството на Община Пазарджик, в период до 30 ноември, информация за едно от следните изброени:

1. спортното мероприятие, което ще провежда с предоставеното финансиране;

2. спортното съревнование, което ще провежда с предоставеното финансиране;

3. типа на адаптивните спортни уреди и уреди, които ще закупи с предоставеното финансиране.

(2) Информацията по алинея 1, т.1-3 следва да съдържа план за потребление на отпуснатите средства от Община Пазарджик.

(3) Спортната организация/туристическото сдружение показва документ за липса на отговорности към страната и общината.

(4) За правомерни ще бъдат признавани разноски за:

1. наем на зала и оборудване и/или консумативи за осъществяване на мероприятие;

2. награден фонд;

3. настаняване (хотел и храна) и превоз на участниците.

(5) Финансовите средства се отпускат през календарната година, последваща годината, в която е отправено настояването по алинея 1, т.1-3.

 

Чл. 25. Спортните мероприятия от обществено значение се финансират след преценка степента на осъществяване на критериите:

1. обезпечени условия за присъединяване на хора с увреждания в адаптивни спортни занимания;

2. възстановяване качеството на живот, физическото и психическо положение на участващите лица, осмисляне на свободното им време;

3. опция за личностна реализация, за обществена интеграция, акомодация и пълноценна реализация в публичния живот.

 

Чл. 26. По реда на актуалната разпоредба се подкрепят:

1. спортни организации, разрастващи спортна активност от обществено значение;

2. туристически сдружения, разрастващи обществен туризъм;

3. спортни надпревари от обществено значение, осъществени на територията на гр. Пазарджик;

4. адаптивно материално-техническо съоръжение, уреди и екипировка съгласно спецификата на съответният тип спорт.

 

Чл. 27. (1) Финансовото подкрепяне от Община Пазарджик следва да бъде разходвано прецизно, съгласно утвърдените продукти в протокола на комисията по член 8, алинея 1  от актуалната разпоредба.

(2) При неспособност да бъде извършена плануваната спортна активност или при смяна на интервала на осъществяване, спортната организация уведомява документално Община Пазарджик за събитията налагащи смяната.

(3) В едномесечен период от пораждане на събитието по алинея 2, спортната организация/туристическото сдружение, връща полученото финансиране по сметка на общината.

(4) Финансовата помощ се дава на спортна организация, разрастваща спорт от обществено значение или на туристическо сдружение, за реализирането на не повече от две спортни състезания/туристически мероприятия в границите на календарната година.

(5) По реда на актуалната разпоредба не се подкрепят мероприятия на туристически сдружения, финансирани от Български туристически съюз.

 

 

Г. СПОРТ ЗА ВИСОКО СПОРТНО МАЙСТОРСТВО

 

Чл. 28. Община Пазарджик подкрепя финансово лицензирани спортни организации и техни членове, които дават отговор на изискванията по член 6 алинея 1, реализират подготвителна и спортна активност на територията й, развиват спорт за високи достижения за издигане престижа на Общината.

 

Чл. 29. Спортна организация, кандидатстваща за финансово подкрепяне за развиване на спорт за високо спортно майсторство в период до 31 януари на актуалната календарна година подава в деловодството на Община Пазарджик, следните документи:

1. Формуляр 1;

2. Формуляр 2;

3. Формуляр 3;

4. копия на протоколи от участия в надпреварите по тип спорт, подписани, подпечатани и заверени с  „ Вярно с оригинала ”;

5. картотека на състезателите на спортните клубове от миналата година, заверени с автограф и щемпел на съответната спортна федерация.

 

Чл. 30. Критериите за подкрепяне активността на спортните клубове са както следва:

(1) Постигнати резултати в Международния състезателен календар ­(МСК­) и Държавния състезателен календар (ДСК) за миналата година: 

1. състезатели на спортни клубове, взели участие и класирали се в Балкански, Европейски и Световни шампионати, Олимпийски и Параолимпийски игри за миналата година;

2. реализирани резултати от състезатели на спортни клубове, взели участие и класирани в Държавните шампионати през миналата година.

(2) Стимулиране развиването на детско - юношеския спорт в гр. Пазарджик – „ коефициент за обсег ” на състезатели и тимове по възрастови групи на спортните клубове взели присъединяване в Държавните шампионати през миналата година.

(3) „ Коефициент за конкурентност ” – в отборните и самостоятелни спортове.

(4) Брой картотекирани спортисти и взели участие в Държавни шампионати.

(5) Брой спортисти включени в националните тимове.

(6) Брой спортно - педагогичен фрагменти по смисъла на Закона за физическото образование и спорта (диплом, документ, НСА, треньорска школа или интернационалните документи за дееспособност и др.).

(7) Спорт с социална и обществена значителност.

(8) Спортни организации, които зачитат и съблюдават спортната нравственос, като: показват солидни етични правила в своята работа със спорта; подхващат подобаващи ограничения за разпространение на спортните идеали, концепцията за почтена игра, предизвикват взаимното почитание сред фенове и сред играчи, а също по този начин и по-широко интензивно присъединяване в спорта, подхващат ограничения против деянията на принуждение по време на спортни надпревари и против потреблението на допинг, и всички форми на обществена дискриминация.

 

Чл. 31. (1) Финансовото подкрепяне на самостоятелния спорт се прави въз основа на посочените критерии по член 30.

(2) Комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба разпределя самостоятелния спорт в три групи, всяка от които получава % от бюджета, избран според член 2, т.3.1– за актуалната календарна година.

(3) Разпределението на финансовото подкрепяне в първа, втора и трета група се прави въз основа на подадените документи от спортните клубове по член 29.

 

Чл. 32. Финансовото подкрепяне на груповия спорт се прави въз основа на критериите по член 36, разпределениетопо член 2, т. 3.2 и подадените документи от спортните клубове по член 29.

 

 

 

ІV. МЕХАНИЗЪМ ЗА ОЦЕНКА НА СПОРТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

 

Чл. 33. Спортен клуб, подготвил играч, участник в Олимпийски/ Параолимпийски игри, Световни и Европейски шампионати, Балкански игри, само че некласиран според Таблица 2, получава еднократно за всеки играч точки по Таблица 1:

 

Таблица 1

 

 
Мъже, Жени
Юноши, Девойки, Младежи
1.Олимпийски игри
70
60
2. Световни първенства 
50 
40
3.Европейски първенства 
30
20
4. Балкански игри
20
10
 

Чл. 34. Класиране на състезатели от съответните спортни клубове в Международния състезателен календар се прави оценка съгласно Таблица 2.

 

 

 

Таблица  2

 

Класиране
Олимпийски

игри
Световни

шампионати
Европейски шампионати
Балканиада
Мъже/ дами
Младежи
Мъже/

дами
Юноши/ младежи/ девойки
Мъже/

дами
Юноши/ младежи/ девойки
І
500
220
245
150
200
125
100
ІІ
450
200
215
130
170
105
85
ІІІ
400
180
195
125
150
90
70
ІV
360
160
180
115
135
80
60
V
320
140
160
110
110
75
50

280
130
150
105
100
70
-
VІІ
260
120
130
100
90
60
-
VІІІ
240
110
120
95
80
50
-
IX
220
100
110
90
-
-
-
X
200
90
100
85
-
-
-
 

Всяко последващо класиране носи:

-          за Олимпийски игри - 100 т.;

-          за Световно състезание - 70 т.;

-          за Европейско състезание - 40 т.;

-          за Балкански игри - 30 т.

 

Чл. 35. Точките получени от клубовете за класиране на техните състезатели по този раздел Международни шампионати не се умножават по спомагателен коефициент. Те се регистрират на формуляр № 2.

 

От Държавни шампионати

 

Чл. 36. (1) За всеки собствен играч, всяка спортна организация има право да регистрира най-вече по две класирания, без значение в коя възрастова група и в кое Държавно първенство­ (шампионат) самостоятелно или отборно е взел присъединяване, като за груповите спортове се признава и класирането в шампионата от Държавното състезание.

(2) За груповите спортове се признава и класирането в шампионата за Националната купа както следва:

 

Таблица 3

 

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО
Класиране
Деца
Юн. д. мл. в.
Юн. д. ст. в.
Мъже и дами
І
55
65
78
100
ІІ
45
53
63
80
ІІІ
43
51
60
76
ІV
39
45
53
67
V
35
40
47
59

31
36
42
52
VІІ
29
33
38
47
VІІІ
28
32
36
45
ІХ
26
30
34
35
Х
25
28
33
30
ХІ
24
27
31
28
ХІІ
23
26
30
27
ХІІІ
22
25
28
26
ХІV
21
24
27
25
ХV
20
23
26
24
ХVІ
19
22
25
23
XVІІ
18
10
10
10
XVІІІ
5
10
10
10
XІХ
5
10
10
10

5
10
10
10

5
10
10
10
XХІ
5
10
10
10
XХІІ
5
10
10
10
XХІІІ
5
10
10
10
XХІV
5
10
10
10
XХV
5
10
10
10
XХVІ
5
10
10
10
XXVІІ
5
10
10
10
XXVІІІ
5
10
10
10
XXІХ
5
10
10
10
XXХ
5
10
10
10
 

(3) За спортните игри се начисляват точки на всички съществени състезатели поотделно от тима, само че не повече от 12 души.

 

Чл. 37. (1) Резултатът от набраните точки от Държавните шампионати на съответния състезателен клуб е според от обхванатите (броя) спортисти, възрастови групи и тимове, взели присъединяване в надпреварите от Държавния състезателен календар.

 

Чл. 38. (1) Отчитането на обхванатите възрастови групи става с коефициент за обсег в 4 групи за всеки пол както следва:

 

За 1 в. група
1,00                             
За 2 в. групи
1,05                     
За 3 в. групи
1,10               
За 4 в. групи
1,15   
За 5 в. групи
1,20
За 6 в. групи
1,25  
За 7 в. групи
1,30               
За 8 групи
1,35
 

(2) В единични случаи на спорт, които нямат мъжко и женско, направление коефициента за обсег се дефинира от комисията. С този коефициент за обсег се умножават единствено точките от Държавния състезателен календар.   

 

Чл. 39. ­(1) Броят на възрастовите групи се удостоверява по заверената картотека от съответната спортна федерация.

(2) Броят на състезателите във всяка група да дава отговор на норматива на съответната спортна федерация. Същите би трябвало да са взели участие в надпревари от Държавния състезателен календар.

 

Чл. 40. Коефициенти за конкурентност при отборните и самостоятелните спортове, съгласно броя участващи тимове или състезатели, както следва по реда:

1. Отборни спортове:

а) до 5 участващи отбора                          – 1.05

б) от 6 до 15 участващи тима              – 1.20

в) над 15 участващи отбора                     – 1.40

 

2. Индивидуални спортове:

а) до 5 участника                                           – 1.00

б) до 10 участника                                         – 1.05

в) от 10 до 30 участника                             – 1.30

г) от 30 до 50 участника                              – 1.40

д) над 50 участника                                      – 1.60

С този коефициент за обсег се умножават единствено точките от Държавния състезателен календар. 

 

Чл. 41. Спортни клубове, които имат подготвителни групи неучастващи в Държавни шампионати би трябвало да дават на всяко шестмесечие (до 31 януари и  до 31 юли):

- трите имена и възраст на детето;

- телефон за контакт на родителя;

- график за подготовка.

  

Чл. 42. За правомерни ще бъдат признавани следните разноски:

1. транспортни разноски до мястото на надпреварата или друго, обвързвано със спортното мероприятие (без командировъчни разноски на лицата, нямащи директно отношение към спортната проява);

2. разноски за храна (без алкохол и представителни коктейли);

3. изплатени възнаграждения (хонорарни сметки);

4. разноски за наем и/или консумативи на стопанисваната от лицензираната спортна организация спортна база;

5. разноски за спортна екипировка, спортни уреди, спортни пособия;

6. разноски за нощувки във връзка със надпреварата или подготвителния лагер;

7. разноски за възстановителни средства, разрешени от Антидопинговата комисия;

8.  застраховка на  състезатели.

 

V. СПОРТНИ ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТВАНИЯ

 

Чл. 43. (1) Община Пазарджик награждава медалисти от олимпийски/параолимпийски игри, международни и европейски шампионати и техните треньори.

(2) Община Пазарджик финансово подкрепя организирането и провеждането на церемонията по награждаването на 10-те най-хубави спортисти на град Пазарджик за настоящата календарна година.

(3) Община Пазарджик награждава изтъкнати спортни деятели с юбилейни годишнини през настоящата година, както и с безспорни заслуги за развиването на спорта в град Пазарджик.

 

 

VI. ПРОЦЕДУРА, РЕД ЗА ОТЧИТАНЕ

 

Чл. 44. (1) Спортните организации и туристическите сдружения, които са получили средства от общинския бюджет, регистрират и потвърждават пред Община Пазарджик целесъобразността на разходваните средства с финансов доклад, който би трябвало да съдържа:

1. финансови документи – копия от платежни документи, съпроводени с касов бон, платежно разпореждане, ведомости заверени с автограф „ Вярно с оригинала “ и подпечатани с щемпел на спортната организация;

2. изчерпателен доклад доказващ целесъобразността на направения разход и информация по отношение на спортната активност или спортна демонстрация, с която е обвързван всеки регистриран платежен документ. Отчетът се изготвя поотделно за всяко направление от актуалната разпоредба.

(2) Финансовият доклад би трябвало да дава отговор на разпоредбите, въведени с актуалната разпоредба.

(3) Спортните организации и туристическите сдружения внасят отчетната си документи за календарната година, за която са получили финансиране по реда на тази разпоредба в период до 31 януари на идната календарна година в деловодството на Община Пазарджик.

 

 

 

VІІ. КОНТРОЛ И САНКЦИИ

 

Чл. 45. (1) Спортни организации и туристически сдружения, неотчели финансови средства, невъзстановили дължими средства, според член 18, алинея 2; член 22, алинея 5; член 27, алинея 3 от актуалната разпоредба или недобросъвестно отчели същите, посредством показани документи с погрешно наличие за миналата календарна година, се лишават от финансово подкрепяне за период от две календарни години от Община Пазарджик.

(2) Спортни клубове, които употребяват финансовите средства не по предопределение, ги възвръщат в цялостен размер по сметка на Община Пазарджик, в период до 31 януари на идната календарна година. В случай, че не ги възстановят, същите се лишават от финансово подкрепяне от община Пазарджик за период от две календарни години.

 

Чл. 46. (1) Комисията назначена по реда на член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба, преглежда показаните финансови доклади, упражнява надзор върху изразходването на средствата, според заложените правила по актуалната разпоредба, като има право да изисква всички нужни счетоводни документи и цялостна информация за активността, за която са разходвани финансовите средства.

(2) Комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба изготвя протокол за докладите, като в него отразява:

1. спортните организации и туристически сдружения, непредали финансов доклад за миналата година;

2. спортните организации и туристически сдружения, на които приема или отхвърля направените финансови доклади.

(3) Спортни организации и туристически сдружения с неприети или непредадени доклади, не се подкрепят финансово за две календарни години според член 45 от актуалната разпоредба.

(4) Комисията изготвя стимулиран отчет до Кмета на Община Пазарджик и ползва протокола, в който разказва спортни организации и туристически сдружения, непредали финансови доклади, както и тези с признати и неприети финансови доклади за миналата година. Докладът дружно с приложения протокол се утвърждава от Кмета на Община Пазарджик.

(5) Одобреният отчет дружно с приложения протокол се вземат поради при правенето на „ план-сметката “ за настоящата календарна година.

 

Чл. 47. Финансовата документи за отпуснатите по актуалната разпоредба финансови средства се съхраняват според Закона за счетоводството в архива на Дирекция “Образование и просвета ” към Община Пазарджик, дружно с копия до комисията по член 8, алинея 1 от актуалната разпоредба.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§ 1. Контрол по осъществяването на тази разпоредба се реализира от Кмета на Община Пазарджик или от избрани от него длъжностни лица.

§ 2. Тази разпоредба се приема на съображение член 21 алинея 2 от ЗМСМА и  по отношение на чл.76, алинея 3 от Административнопроцесуален кодекс и чл.59, ал.6 от  ЗФВС.

§ 3. Неразделна част от актуалната разпоредба са Приложения 1-4, включително: Формуляр № 1, Формуляр № 2, Формуляр № 3.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР