На разпит в ямболската полиция е извикан изненадващо Ловеца на

...
На разпит в ямболската полиция е извикан изненадващо Ловеца на
Коментари Харесай

Динко на разпит в полицията

На разпит в ямболската полиция е извикан изненадващо Ловеца на мигранти Динко Вълев в сряда сутринта. Той дава показания като очевидец във връзка със свое изявление по национална телевизия.

Полицията образувала инспекция за това дали Динко е проповядвал език на омразата и дали е проявявал ксенофобия и расова дискриминация. Интервюто му е по отношение на незаконно преминаващите през границите ни бежанци, на които лютият ямболия от дълго време има зъб.

Името на самопровъзгласилия се за Ловец на мигранти Динко Вълев нашумява през февруари 2016 година. Тогава известност набира любителски видеоклип, на който се виждат няколко натръшкани по стомах чужденци, вързани със свински опашки. Зад кадър Динко изяснява, че са пробвали да минат незаконно границата ни с Турция.

За няколко месеца Динко твърди, че е хванал минимум 20 души, и то с голи ръце. Мястото е на метри от границата с Турция, покрай село Долно Ябълково.

Случаят бе отразен и от интернационалните медии, които се стичаха в България да го интервюират. В последна сметка прокуратурата стартира инспекция, Вълев бе извикан пред бургаската полиция на разпит, а хора излязоха на протест в негова поддръжка.

Чак в този момент ямболската полиция вика на разпит едрия юначага по отношение на изявлението по тематиката - близо две години след случването му. "Не се тормозя от нищо. Не знаех защо ме викат ", разяснява преди разпита пред "България Днес " Вълев. Той има вяра във всенародната обич и счита, че в случай че го закопчеят поради бежанците, хората още веднъж ще го защитят. Особено след изявите му в последния „ ВИП брат “, където стигна до край с помощта на гласовете на феновете.

По думите му зад следващата призовка в полицията стои още веднъж Българският хелзинкски комитет. "Те се занимават с мен даже когато не върша нищо ", споделя Динко Вълев.

Още през 2016 година БХК пусна сигнал до прокуратурата против Ловеца на хора. Експертите твърдяха, че той е направил закононарушение по член 169 за подбудителство към дискриминация и принуждение. Случаят се трансферира сред прокуратурите и в последна сметка до обвинителен акт не се стига. Според юрист Марковски, който брани Динко, употребяваните от Вълев слова не са в положение да провокират негативни усеща в необятен кръг получатели. Динко няма за цел да постанова усеща на омраза, ненавист или неравноправно отношение, а е изразил своя персонална позиция. Не било налице и подбудителство към закононарушение посредством проповед пред доста хора, разяснява още той.

"Кротнал съм се, движа си моите работи с рейсовете и камионите и изобщо не мога да се занимавам с бежанци. Нямам и предпочитание аз да оправям непознатите бакии ", разяснява Вълев след разпита. Той не се тормози от дело и не счита, че е направил закононарушение. Междувременно е натрупал над 100 хиляди почитатели в обществените мрежи и чака новия си танк.

"Няма данни и доказателства за осъществено закононарушение. " Така маститият юрист Марин Марковски разяснява обстановката към Динко, който го е наел за юрист.

Той към този момент един път защитаваше Ловеца на мигранти, който попадна в ареста поради мъж, твърдящ, че е пребит.

"По моя прогноза до дело няма да се стигне. Едва ли ще има и следствие. Това е елементарна инспекция ", уверен е Марковски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР