На размътени мозъци се приемат фундаментални за държавата неща, в

...
На размътени мозъци се приемат фундаментални за държавата неща, в
Коментари Харесай

Социолози предполагат намеса на Конституционния съд за Изборния кодекс

На размътени мозъци се одобряват фундаментални за страната неща, в несъгласие с конституцията , разяснява пред Българска национална телевизия социологът Михаил Мирчев.

Общественият съвет към ЦИК даде рекомендация измененията в Изборния кодекс да са най-малко 12 месеца преди избори , за да няма паническо заседаване в пленарна зала , както и по-задълбочено публично разискване, изясни той.

Социологът доцент Димитър Димитров позволява изговаряне и на Конституционния съд и пази механичното броене на бюлетини , защото при него най-лесно могат да се открият възможни злоупотреби .
 ЦИК: Изборни правила не се трансформират преди избори
ЦИК: Изборни правила не се трансформират преди избори

На разположение са с експертиза за реализиране на високо публично доверие

Съобразили сме се и с претенции на Движение за права и свободи, и на " Воля ", и на " Обединените патриоти ", разяснява пред БТВ Тома Биков от ГЕРБ.

Той изясни, че в случай че обединения се вършат за всеки законопроект и предложение гласувани в Народното събрание, в ероятно е да се каже, че са в коалиция и с Българска социалистическа партия , тъй като при вчерашните диспути по Изборния кодекс са признати и техни оферти за промени .

" Особено в закон като Изборния кодекс има разнообразни визии по другите текстове и е обикновено да има разнообразни болшинства, само че никога това не е коалиция ", добави Биков.
 ЦИК оцеля за европейските избори
ЦИК оцеля за европейските избори

Електронното гласоподаване беше отсрочено

" Позицията на Движение за права и свободи е ясна и те си я показаха в пленарната зала. Въпросът е за какво ГЕРБ поддържаха в действителност анулацията на преференциите , тъй като с тази методика, която беше препоръчана, нито един депутат не би влезнал в това Народно заседание , нито пък би станал евродепутат с преференция ", разяснява Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

" Коалиция съгласно мен е нещо кардинално и е обвързвано с стратегия за ръководство . Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, в случай че говорехме за някаква стратегия и някакви общи дейности в дълготраен интервал. В случая приказваме за съответно гласоподаване , а имаше доста гласувания през вчерашния ден, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от Българска социалистическа партия ", добави Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи.

" Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния избор беше една от дребното благоприятни условия хората да се разпознават с съответен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на смирение в подмяна на издигане, можеше да се раздра само посредством преференциите . Затова аз скърбя, че сътрудниците от ГЕРБ и НФСБ паднаха в клопката на Движение за права и свободи и одобриха тяхното предложение ", изясни Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация.
 Изборните оферти на Движение за права и свободи целят равнопоставеност съгласно Хамид Хамид
Изборните оферти на Движение за права и свободи целят равнопоставеност съгласно Хамид Хамид

Преференциалното гласоподаване нямало да се обезсмисли

" Преференциите са факт. Те не са отстранени . Предложихме по-справедливо систематизиране на преподреждане на листата. Една политическа партия, която предлага листата, носи цялата отговорност ", разяснява пред НоваТВ депутатът от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов.

" Партията дава опция да бъде подредена листата. Ако в дадена листа попадне човек , който е шеф и има 700 служащи да вземем за пример, а прагът за влизането на един общински консултант е 300 гласа , мислите ли, че служащият ще гласоподава като цяло за листата ", добави Ибрямов.

" Един самостоятелен претендент е почти 10 000 гласоподаватели . Сега в листите, както беше до момента, с остатъка влизат и народни представители при пренареждането с най-малък излишък от 400 гласа ", изясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.
 Българска социалистическа партия и ГЕРБ се карат кой е тайфа и кой комсомолец
Българска социалистическа партия и ГЕРБ се карат кой е тайфа и кой комсомолец

Страстите към Изборния кодекс се разгорещиха

" На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души са рашили да употребят правото си на преференция . Това е довело в сегашния парламент да има няколко десетки депутати, определени с преференция . Ако разпоредбите, гласувани през вчерашния ден, важаха през 2017 година, преференциално определените депутати в този парламент щяха да са нула ", разяснява Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Според Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация, " неприятните изкривявания на преференциите, по този начин нареченият корпоративен избор остана . Оставихме неприятната част и премахнахме опцията българските жители да пренареждат листата ".

" През 2015 година в 50 секции се вкарва машинно гласоподаване . От 12 000 гласоподаватели гласоподават 900. През 2016 година - от 500 секции и към 200 000 имащи право да гласоподават - на пръвия тур гласоподават 27%, на втория - 33%. Обезпокоителното съгласно отчета на ЦИК е, че 9 секции не са показали контролната памет на машините за гласоподаване, в 7 секции има разминаване , в 18 секции са дали своят вот по-малко от 10 индивида ", изясни Димитър Лазаров.

" Единственото, което настояваме и за ЦИК, и за машинното гласоподаване, е да се съблюдава законът ", разяснява Зарков.

" Ние сме за изцяло машинно гласоподаване ", добави Ибрямов. Александър Сиди се надява " президентът да върне този закон и да бъде прегласуван ",
 ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев
ГЕРБ са изкушени от служебна победа на изборите, разкритикува Радев

Не е обикновено държавното управление да научава от непознати посланици какво се случва у нас

Вчера, левите оповестиха, че ще се извърнат към омбудсмана и президента . Нинова бе уверена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът прикани Румен Радев да наложи несъгласие на Изборния кодекс. Президентът към този момент разкритикува законодателните начинания, заявявайки, че ръководещите са изкушени от служебна победа.

Цял ден продължава дебата по предложенията за промени в Изборния кодекс в пленарна зала. След бурното начало с взаимни обвинявания, правната комисия се събра на изключително съвещание, което депутатите от Българска социалистическа партия демонстративно напуснаха поради несъгласието си с съвсем всички промени.

Заседанието обаче продължи , като работното време бе удължено, а съвещанията на комисиите бяха анулирани.
 Съюз на демократичните сили се притесняват, че Народното събрание ще посегне на демократичните избори
Съюз на демократичните сили се притесняват, че Народното събрание ще посегне на демократичните избори

Те са срещу препоръчаните промени в Изборния кодекс

Припомняме, че измежду измененията бяха отпадането на преференциалния избор , отсрочване на машинното гласоподаване, оповестението на социологически изследвания.

Не минаха предложенията на Движение за права и свободи за пропаганда на майчин език с преводач, както и за разкриването на изборни секции в чужбина.

От Вътрешна македонска революционна организация се опълчиха на отпадането на преференциалния избор , само че пленарна зала го утвърди.

Много извънпарламентарни партии се оповестиха срещу прокарването промени в Изборния кодекс, като даже от Обществения съвет към ЦИК разкритикуваха въвеждането на промени до една година преди изборите.
 ДВ21 предизвикват блок против изборните операции и фалшификации
ДВ21 предизвикват блок против изборните операции и фалшификации

Множеството нередности и нарушавания ще им даде съображение да оспорят резултатите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР