На различни места в България обявиха готовност да посрещнат и

...
На различни места в България обявиха готовност да посрещнат и
Коментари Харесай

Настя от Харков: Благодаря на цяла България, че ни прие, покланям се!

На разнообразни места в България оповестиха подготвеност да посрещнат и приютят бежанци

Близо 25 000 украинци са влезнали в България от началото на бойните дейности в Украйна, напомня

Част от тях не престават своя път, само че други остават. На разнообразни места в България оповестиха подготвеност да посрещнат и приютят бежанци. Сред тях е и дребната община Смядово. Там към този момент няколко дни идват бягащи от войната дами и деца.

Съдбата събира две фамилии от Харков в Смядово. Настя и нейния наследник Петя са съквартиранти с Катя и щерка й Маша.И двете фамилии си спомнят едно – сутринта на 24 февруари.

„ В 5 часа сутринта се събудихме от най-страшните звуци на света. Започнаха да ни бомбардират. Стреляха по нашата постройка, ударът попадна в прилежащия дом. Всички спяхме в коридорите с облеклата. 5 дни спяхме с облеклата ”, спомня си Настя.

„ Целият град се разсъни от звукове на гърмежи и никой не можа да разбере какво се случва. Пренесох детското легло в коридора. Страшно беше да се доближиш до прозореца, тъй като не знаеш какво лети”, споделя Катя.

По думите на Катя – половината град се скрил в метрото. Тя останала в дома си, тъй като вярвала, че всичко ще спре – това не се случило.

„ Тогава взехме решение – да бягаме. Нямаме родственици на никое място и тръгнахме накъдето ни видят очите. Не успяхме да вземе нищо с нас”, прибавя тя.

„ Избягахме единствено с това, с което бяхме облечени. Защото започнаха да ни бомбардират”, споделя Настя.

Пет дни по-късно решение – двете дами и техните фамилии – се срещат под покрива на убежището си в Смядово. В дребния град преди дни бяха открити места за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Освен от Харков там има и хора от Одеса.

„ Имаме лист какво им би трябвало – те са тръгнали от война. Повечето нямат облекла. Имаме много хранителни артикули – фасул, леща, макарони, олио, месо имаме много. Ние ги разпределяме в четири жилището по 10 индивида и всеки на място си има печка. Тенджери не знам дали имаме задоволително, само че ще ги съберем”, изясни кметът на Смядово Иванка Петрова.

Катя изяснява, че избрали България, тъй като е по-далеч от спора. В Смядово се озовали инцидентно, откакто познати им споделили за предлаганото леговище. Но те се надяват да не остават дълго.

„ Тук е топло, тук има всичко належащо за живеене. Но ние се надяваме колкото може да се приберем по-бързо”, споделя Катя.

„ Благодаря на цяла България, че ни одобри, че одобри децата ни. За всичко благодаря и ви се покланям”, прибавя Настя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР