На разговорите си в Москва френският президент Еманюел Макрон е

...
На разговорите си в Москва френският президент Еманюел Макрон е
Коментари Харесай

Европейски лидери полагат дипломатически усилия за решаване на кризата в Украйна

На диалозите си в Москва френският президент Еманюел Макрон е получил уверения от домакина Владимир Путин, че няма да има ескалация на рецесията край границата с Украйна. Кремъл отхвърли да са давани гаранции.

След Москва френският водач посети Киев за диалози с украинския президент Володимир Зеленски.

Налице е обща решителност за използване на Минските съглашения, установи френският президент след диалозите си в Киев. Постигането на решение по актуалната рецесия ще отнеме месеци, означи Еманюел Макрон и повтори, че съветският президент го е уверил, че няма да провокира възможна ескалация.

" Нашето предпочитание през идващите седмици и месеци е обстановката да се стабилизира, тъй че посредством нови механизми за гаранции още веднъж да се ангажираме с трайна деескалация. В този подтекст спокойствието, което показвате, разсъдъкът от всички участващи страни на думи и на каузи, са незаменими ", сподели президентът на Франция Еманюел Макрон.

Домакинът Зеленски съобщи, че в близко бъдеще чака договаряния Русия-Франция- Германия за решение на спора в Източна Украйна. Същевременно той прикани Владимир Путин към съответни стъпки за понижаване на напрежението.

" Не имам вяра доста на думи. Затова мисля, че всеки политик би трябвало да покаже своята неприкритост посредством съответни каузи. В нашия случай това са стъпки към деескалация ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

По-рано съветският водач загатна за реализиран прочут триумф в договарянията. Според него някои от предложенията на френския държавен глава може да изградят основата за бъдещи общи дейности, само че още е прекомерно рано да се приказва по въпроса.

Френски представители оповестиха пред кореспонденти, че на срещата Русия се е съгласила да изтегли частите си от Беларус след края на общите учения край северната граница на Украйна. Кремъл отхвърли да има съглашение,но уточни, че в даден миг съветските елементи въпреки всичко ще бъдат изтеглени.

Владимир Путин повтори предизвестието, че в случай че Украйна се причисли към НАТО и се опита да си върне със мощ анексирания Крим, то Европа ще се окаже въвлечена в огромен боен спор срещу своята воля.

" Общият боен капацитет на НАТО е несъпоставим с съветския. Разбираме това. Но Русия е измежду водещите нуклеарни сили, а в някои модерни технологии изпреварва мнозина. Победители няма да има ", безапелационен е президентът на Русия Владимир Путин.

Единство за наказания против Русия при навлизане в Украйна показаха Германия и Съединените щати. Олаф Шолц беседва с президента Джо Байдън в Белия дом за първи път като канцлер на Германия.

" Ние сме безусловно единни, няма да действаме друго, ще предприемем едни и същи стъпки и те ще бъдат доста, доста мъчителни за Русия ", съобщи канцлерът на Германия Олаф Шолц.

" Америка твърдо има вяра, че Германия е необикновено благонадежден съдружник и водеща физическа мощ в НАТО. Това първо. Второ, в случай че някои си мисли, че Северен поток-2 ще тръгне при съветска инвазия, това просто няма да стане ", уверен е президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Тази вечер в Берлин Олаф Шолц посреща президентите на Франция и Полша на среща по рецесията към Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР