На работата лекото, на баницата - мекото. Тази квинтесенция на

...
На работата лекото, на баницата - мекото. Тази квинтесенция на
Коментари Харесай

Гурбетчия от Родопите разкри как на Запад се вадят без работа и законно поне 1400 евро месечно

На работата лекото, на баницата - мекото. Тази квинтесенция на житейските облаги и удоволствия към този момент е реализирана от някои нашенци зад граница. Солидната обществена политика на развитите стопански системи в Западния свят са с ниши, през които от дълго време са проникнали родни тарикати гурбетчии. Те съумяват да си докарат приходи сред 1400 и 1600 евро на месец без даже да… работят, разкриват за " Родопи voice " нашенци, осведомени със схемите. В Далаверата " Европа " пък са най на " Ти " мургави родопчани, за които България от дълго време е единствено място за харчене на припечеленото зад граница.

" Заминават със фамилиите си, наложително там също им се раждат деца, и стартират да гребат с цели шепи от обществените благоприятни условия на страната ", споделят родни гастарбайтери. Друго належащо изискване, по думите им, е да се работи най-малко година. За образец дават Германия. " След една година трудов контракт, човек може да се запише в Джоб център. От там стартират да му търсят работа, по време на което обаче му се заплаща на месец към 70-80 на 100 от заплатата, която безработният е получавал на остарялото място. Ако, примерно, е работил за 2000 евро, то в този момент ще взема 1400-1500, без да си мърда пръста. Има семейство, има 3 деца - джоб центърът му заплаща квартирата и осигуровките, търси му и ново прехранване, а той… отхвърля.

Така може да си я кара една-две години. Сигурен приход и неправене на нищо ", разкрива ни схемата " за мекото на баницата " гастарбайтер от Кърджалийско. Нашенски тарикати отхвърлят препоръчана работа и с претекст, че желаят да… учат език. " Записват се на курсове, които се поемат от центъра и по този начин. Получават се помощи за децата, за наложително неработещата брачна половинка и така нататък ", добавя родопчанинът. Друга специфичност в възстановяване на битието са и купоните за храна, още веднъж благина за безработните. Според родни гурбетчии, една " подпечаната хартийка " обезпечава прехранване за цяло семейство в границите на месец.

С нея се взема всичко належащо, а на датата на приемане пред самите хранилища опашките се вият от 5 часа сутринта. Както към този момент писахме, нова вълна родни гурбетчии потегли към Западна Европа още преди първа пролет. Някои към този момент са с дълготраен стаж, други пък занапред се сблъскват с сложното начало. " Пресни " гастарбайтери от Родопите са принудени да спят в дребни стаички по хостели и да разделят общи бани и тоалетни с десетки други поради неспособност да си намерят квартири. Родопчани заплащат сред 300 и 500 евро за " кибритени кутии ", ползвайки даже общи кухненски пространства, разкриват гурбетчии от района, отпътували за Германия. " Много е мъчно да се намерят квартири.

Искат ни по 3 наема вкупом, както и трудов контракт и документ, че нямаме никакви отговорности към страната. В същото време, с цел да стартираме работа би трябвало да предоставим адресна регистрация. С други думи-без работа няма покрив, без квартира няма прехранване. Омагьосан кръг. Единственият вид е някой да те посрещне и да прекараш няколко месеца в неговата квартира, до момента в който се устроиш. В същото време наемите стартират от 500 лв. и порастват нагоре. Умножено по три съставлява много огромна стартова сума ", разясняват родопски гастарбайтери.

Трудното намиране на квартира пък принуждава нашенци да намерят покрив в евтините хостели, които обаче не дават никакви улеснения. Получава се и следното-на един адрес се записват по 40-50 нашенци. Разбира се, те не живеят там, само че пък регистрацията им дава опция да стартират работа. Същото е ситуацията и в други страни от Западна Европа. Във Франция да вземем за пример, с изключение на няколко наема отсега нататък и трудов контракт, би трябвало да се откри и поръчител, който несъмнено, е жител на страната.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР