На работа в област Варна през февруари 2022 г. са

...
На работа в област Варна през февруари 2022 г. са
Коментари Харесай

671 безработни в област Варна са постъпили на работа през февруари 2022г.

На работа в област Варна през февруари 2022 година са постъпили 671 безработни лица. 90.76% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар. През месеца в трудова претовареност са устроени 87 младежи на възраст до 29 години, както и 52 дълготрайно безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През февруари 2022 година в бюрата по труда от региона са декларирани 1087 работни места. На първичния пазар са оповестени 1035 работни места. Най-много от декларираните през месеца места са от сферата хотелиерството и ресторантьорството (546). Следват търговия (112), обучение (54), интервенции с недвижими парцели (45), преработваща индустрия (43), държавно ръководство (42) и административни и икономически действия (27). По стратегии за претовареност и схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” са оповестени 52 работни места.

Равнището на безработица във Варненска област през февруари 2022 година е 3,3%. Броят на записаните безработни в бюрата по труда от региона е 7246, с 5208 по-малко по отношение на месец февруари на 2021 година В съпоставяне с януари 2022 година се регистрира понижение от 0,1% пункта на нивото на безработица. За съпоставяне, през февруари 2021 година по отношение на януари 2021 година  се регистрира понижение с 0,2 процентни пункта.

В град Варна броят на записаните безработни през февруари 2022 година е 3769. Равнището на безработица в града е 2,00%, с 2 процентни пункта по-ниско по отношение на февруари миналата година. В съпоставяне с януари 2022 година се регистрира понижение с 0,1 процентни пункта.

Агенция по заетостта и ДБТ от региона с дейности за поддръжка на украинските граждани 

На уеб страницата на Агенция по заетостта особено е основан бутон, който дава бърз и елементарен достъп до раздел „ Възможности за работа на украински жители ”, където се разгласява навреме и информация за всички услуги, които Агенция по заетостта дава на украинските жители.

Специално основани за задачата мобилни екипи от ДБТ в област Варна посещават и съветват украински жители, настанени в разнообразни обекти в региона. Украинските жители се срещат с активността на Агенцията по заетостта като публичен медиатор на пазара на труда. Голяма част от тях обаче към момента се ориентират в избора си на статут за престояване. Екипите на ДБТ дават поредност от осведомителни материали на съветски и украински език – за запознаване със статута на краткотрайна протекция, за достъпа до пазара на труда в България и услугите на Агенцията по заетостта, за изискванията на живот и труд в България, за разнообразни обществени услуги и други потребни източници на информация. Предоставя се и QR код за попълване на електронния формуляр за изследване настройките на украинските жители за започване на работа.

Агенция по заетостта се включи в „ Национални дни на кариерата ” на JobTiger

Агенцията по заетостта продължава дългогодишното си партньорството с JobTiger, като за поредна година взе присъединяване в кариерния конгрес „ Национални дни на кариерата ”. 21-то издание на ревюто започва в София и ще продължи в още няколко града в страната. На 31 март 2022 година ще се организира виртуален ден в Online платформата на Brazen Technologies, а на 07.04.2022 година форумът ще се състои и в гр. Варна.

Посетителите на форума ще бъдат посрещани на личен щанд на Агенцията, на който всеки заинтригуван може да се осведоми за опциите, предлагани както на търсещи работа, по този начин и на работодатели. Интересуващи се от започване на работа лица към този момент са съветвани по отношение на тяхната подготовка и обучение. Тече представянето на съответни свободни работни позиции, а интерес провокират каналите за прилагане на онлайн информация на уеб страницата на Агенция по заетостта.

Освен на търсещите професионална реализация, екипите на Агенцията по заетостта могат да бъдат потребни и на присъстващите на ревюто представители на бизнеса по отношение на настоящите услуги за работодатели, от които могат да се възползват, и най-много към съдействието на Агенцията за наемане на личен състав, в това число и информация за опциите да наемат на работа украински жители.

Равнището на безработица е на база брой безработни, регистрирани в бюрата по труда, към стопански дейните лица (15-64 г.), открити при Преброяване 2011 година

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР