На псевдореферендумите в Украйна хората ще гласуват за присъединяване към

...
На псевдореферендумите в Украйна хората ще гласуват за присъединяване към
Коментари Харесай

Путин сам се издаде колко е слаб


На псевдореферендумите в Украйна хората ще гласоподават за присъединение към Русия и ще създадат подарък за 70-ия рожден ден на Путин. Всички обаче знаят, че тези " референдуми " са даже по-фалшиви от оня през 2014 за Крим.

Владимир Путин

Всички, в това число, знаят, че, са даже по-фалшиви от " референдума "  за анексиране на Крим през 2014 година.

Резултатите са изцяло предвидими - Кремъл афишира публично, че Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон са " дали своят вот "  да станат част от Русия. За Путин това ще бъде превъзходен подарък за 70-ия му рожден ден на 7 октомври.

Светът няма да признае псевдореферендумите, също както не призна и анексирането на Крим. Може би Еритрея и Сирия ще ги признаят. Или други непризнати " страни "  като Абхазия или Южна Осетия, които Русия също лиши принудително от Грузия през 2008 година.
Редакцията предлага
Мобилизацията трансформира всичко

Путин може би има вяра, че руснаците ще се зарадват, когато схванат, че той е " избавил "  още едни техни братя от измислената хватка на измислените " украински неонацисти ", а страната им е станала още по-голяма. За разлика от 2014 година обаче, когато анексията на Крим провокира еуфория у руснаците, този път те надали ще извърнат изключително внимание на протичащото се.

Крим имаше особено място в пост-съветското съзнание на руснаците, които се усещаха ограбени от неочаквания разпад на Съветския съюз. Източна Украйна няма сходно алегорично значение за тях. Освен това така наречен " референдуми "  се организират, до момента в който Путин прави нещо,. Стотици хиляди фамилии изпращат неподготвени мъже на война, където те евентуално ще срещнат гибелта си. Хиляди други се пробват да им оказват помощ да избягат през всевъзможните граници, които към този момент стартират да се затварят.

Кремъл няма различен избор с изключение на бързо да разгласи окупираните украински територии за част от Русия и да изпрати новомобилизираните резервисти точно там. Без тях Русия доста мъчно ще задържи териториите. Но в този момент те се трансформират в съветска земя и Путин ще твърди, че украинската войска атакува Русия. Навярно той ще продължи и с нуклеарните си закани (както прави постоянно от началото на войната в Украйна), целейки да постигне някаква пауза в сраженията. Може даже да се съгласи на договаряния под някаква форма.

Путин е напрегнат - той би трябвало да работи бързо преди непроменяемо увеличаващия се брой на починалите и ранените във войната да раздруса съветското общество.

Знак на обезсърчение

Планът на Путин е обезверен и опасен. Украинците няма да се отдръпват от Донецк и другите три области. Путин ще би трябвало или да ги отблъсква с стандартните военни способи, или в действителност да извърши обещанията си за потребление на нуклеарно оръжие с дребен обхват (които неправилно се назовават тактически). Това ще провокира ответен удар от Съединени американски щати с " ужасяващи "  последици, както заяви неотдавна американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Референдумът в Крим от 2014 година беше дело на един безсъвестен и безсрамен победител. През 2022 обстановката е напълно друга. " Референдумите "  на Путин през днешния ден наподобяват като половинчати опити да показва мощ и увереност, които явно му липсват. Няма значение какъв брой дълго ще продължи войната, псевдореферендумите ще бъдат забравени още на следващия ден.

***
Вижте и това видео от нашия списък - от 2017 година:
Крим: Русия твори свършени факти
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР