На пряката ни телефонна линия е Румен Драганов – председател

...
На пряката ни телефонна линия е Румен Драганов – председател
Коментари Харесай

Румен Драганов: Заетостта на хотелите и на къщите за гости на 8 декември е ниска, цените са между 110 и 190 лв.

На директната ни телефонна линия е Румен Драганов – ръководител на Института за разбори в туризма. Добро утро. 

Добро утро и цветущ празник на всички студенти! 

Г-н Драганов, каква е заетостта на хотелите и на къщите за посетители на 8 декември?  

Общо взето заетостта не е висока в днешния ден. Ние в този момент в същото време на годината се движим някъде от порядъка на към 17-20% претовареност.  

А кои са най-предпочитаните от студентите места за празнуване – заведения, хотели, вили, поради това че казахте, че не е висока заетостта? 

Студентите избират преди всичко вили, защото по този начин излиза най-изгодно. Вилите се движат в разнообразни ценови диапазони - сред 1000 и 1500 лв.. Tогава, когато в тях има една студентска група, която се движи в границите на към 12 до 20 индивида, излиза много преференциално. 

Вилите са преференциални и желани, а към кои дестинации има максимален интерес? Предполагам, че това са зимните курорти, само че още веднъж ли Банско е на челото на класациите? 

Ако би трябвало да кажем къде студентите честват, те най-често честват наоколо към своите кампуси, т.е. тези, които са от София – към София, в Свищов – към Свищов, в Стара Загора – към Стара Загора, в Благоевград – към Благоевград, и по този начин към всичките градове. А към този момент от курортите, които са, са хотели, които оферират и спа услуги – басейн с топла вода, и там надлежно, с изключение на курортите, които ние добре знаем - Банско, Боровец, Пампоров, примерно се търсят и такива като Чифлика край Троян и други, където има топли минерални басейни. И по този начин. 

Т.е. всеки избира съгласно това къде учи и къде живее. 

Точно по този начин, тъкмо по този начин. Големите празненства се случват общо взето там, където са кампусите. Вижте, ние имаме 227 000 първокурсници тази година студенти и общият брой на пътуващите които ще употребяват хотелско настаняване и къщи за посетители, е от порядъка на към 27 000, т.е. единствено 10% от тях излизат отвън тези кампуси. 

А какви са цените на кувертите и пакетите за 8 декември, които следим тази година? 

Ами те се движат в рамките сред 110 и 190 лв.. И общо взето са две нощувки, три дни, като включват и празнична вечеря, включват и прилагане на спа центровете там, където тях ги има, и надлежно, в случай че някой желае някакви спомагателни услуги, би трябвало да заплаща в допълнение.  

А с какъв брой тези цени са се покачили спрямо миналогодишните, поради инфлацията и всичко, което се случи тази година? 

Това, което следим в туризма като нарастване на цените, се движи в рамките сред 11 и 17%. То важи и за идващите празници, които са Коледа и Нова година.  

А дават отговор ли съгласно вас цените, които споменахте, на опциите на средностатистическия студент? Т.е. всеки ли ще може да чества по този параграф? 

Студентите приблизително ще похарчат в този момент за студентския празник някъде от порядъка сред 35 и 55 лв., до момента в който ние приказваме тук за хотелско настаняване, което е от 100 нагоре. Така че по тази причина споделяме, че не всички си го разрешават и не всички честват по този метод. Но в това време в този момент, когато се събират, има доста резервации на територията на самите кампуси, където кувертите се движат в тези параметри, които са безусловно възможни.  

Т.е. всеки се разполага съгласно опциите, както се споделя.  

Ами най-скъпият куверт в ресторанта е от порядъка на към 70-75 лв..  

Понеже споменахте за Коледните и Новогодишните празници, каква е обстановката с резервациите за тях? Каква част от българите са избрали да честват у нас?  

По отношение на Коледа и Нова година, ние имаме към 560 000 пътувания, от които към 60 000 до 70 000 ще бъдат в чужбина. Т.е. огромната част от тези, които ще пътуват, ще употребяват туристически услуги за Коледа и Нова година, ще бъдат в България.  

А какви цени следим за тези празници? С какъв брой са се покачили пък там? 

По отношение на цените това, което ние следим към Коледа и Нова година – там се търсят още веднъж недълги ваучери. Две нощувки, три дни, това е, което са най-често предлаганите пакети. Там цените в тризвездните хотели се движат от порядъка на към 400-450 лв. – става въпрос за семейство с деца, в случай че употребяват такова настаняване, и надлежно стигат някъде до към 700-800 лв. тогава, когато са четиризвездни хотели, и към 1500 лв. за хотелите, които са петзвездни. 

И с цел да приключим този диалог, апелирам да ни кажете коя е най-предпочитаната от българите дестинация за Нова година.  

Спа, на всички места, където има топли минерални води, хотели са доста търсени. Нова година е малко корпоративен празник и по тази причина се търсят още веднъж вили, къщи за посетители, дребни фамилни хотели. Това са размерите които се търсят. А тези, които ще отидат в чужбина, търсят по-топлите дестинации – Северна Африка, Карибския басейн, Средния изток, Централна Африка, по принцип по-екзотични дестинации.  

Благодаря ви за този диалог и за отделеното време.  

Благодаря и аз. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР