На провелата се на 7 май среща на външните министри

...
На провелата се на 7 май среща на външните министри
Коментари Харесай

Близкият изток продължава да се разграничава от американските планове в региона

На провелата се на 7 май среща на външните министри на страните на Арабската лига бе взето решение за възобновяване участието на Сирия и нейни представители ще вземат участие отсега нататък в съвещанията на Съвета на лигата и всички нейни структури и органи.

Според анализатори, това е следващото значимо събитие в близкоизточния кротичък развой след възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран под егидата на Пекин.

Арабската лига е основана през 1945 година и включва 22 страни. Сирия бе след създателите, само че участието ѝ бе прекъснато след началото на войната през 2011 година Освен това Дамаск бе обект на наказания от Съединени американски щати и други западни страни.

Възстановяването на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран даде също опция за възстановяване на контактите на Сирия с Арабска лига. Помощникът на сирийския външен министър Айман Сусан разяснява, че саудитско-иранското помиряване ще се отрази върху голям брой въпроси от дневния ред на района, в това число обстановката в Сирия. И това очакване се трансформира в действителност.

В момента неустойчивостта в света е сериозна, и арабските страни са наясно, че би трябвало да вземат ориста си в лични ръце. Както сподели генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт: „ Общите ползи на арабските страни не изискват да стоим и да не вършим нищо по сирийския въпрос “.

В изявление за „ Нюзуик “ американският посланик Час Фрийман показва, че в сегашната обстановка качествата на Съединени американски щати да оказват насила непрестанно понижават. Уебсайтът ModernDiplomacy.еu пък разяснява, че с намаляването на въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток, проблемите там намират решение и идва същинската „ Арабска пролет “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР