На проведения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75

...
На проведения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75
Коментари Харесай

МФ отмени дълговия календар: Заемите стават по-скъпи и не се пласират

На извършения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,01 %. Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 90,27 %, следвани от застрахователни сдружения – 3,89 %, пенсионни фондове – 2,92 %, гаранционните фондове – 1,95 % и други 0,97 %, оповестиха от МФ.

Реално това е втори аукцион, на който не съумяват да се пласират декларираните ДКЦ в размер на 200 млн. лева На предходния, който се организира на 26 септември от ведомството предложиха на вложителите дълг за 200 млн. лева, само че действително утвърдените продажби бяха за малко под 150 млн. лева при междинна рентабилност 4,13%.

Финансовото ведомство показва, че на извършения преди ден аукцион ясно регистрират, че слабият резултат на продажбата на ДЦК се дължи на мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб. Според тях ясно се вижда, че продължава наклонността за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване.

Решението на министерството е да анулира емисионен календар и ще приложи гъвкава политика по ръководство на държавния дълг. Оттам твърдят, че то ще бъде съответно на пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари и  съобразно нуждата от дългово финансиране.

Припомняме, че в Бюджета на Асен Василев за 2022 година беше заложен дълг от  10,3 милиарда лв.. Още тогава редица финансисти предизвестиха, че не е добре да се качва цифрата, в случай че не е извънредно належащо да се теглят заеми, каквито съгласно тях не са нужни, с цел да не влиза страната ни в дългова серпантина.  

До този миг страната ни е изтеглила 4,5 милиарда лв. външен заем (2,25 милиарда евро) и над 2 милиарда лв. вътрешен.

През септември служебният финансов министър актуализира емисионния календар и беше заложено да се теглят заеми единствено от вътрешния пазар, откакто интернационалните са при доста неизгодни лихви. Аукционите бяха планувани да се организират всяка седмица до Коледа. По проект за октомври заложената сума беше 750 млн. лв., а за ноември и декември – 900 млн. лева Средствата беше планувано да се разходят ю, с цел да бъде затрупан дефицитът в държавния бюджет за актуалната година, както и в хазната да останат пари за идно заплащане по външния дълг при започване на 2023 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР