На протест се вдигнаха близки и роднини на 11-годишния Йордан

...
На протест се вдигнаха близки и роднини на 11-годишния Йордан
Коментари Харесай

Роми от Ботунец искат справедливост за смъртта на задушило се дете

На митинг се подвигнаха близки и родственици на 11-годишния Йордан от столичния квартал „ Ботунец”, който през вчерашния ден умря след задавяне с пионка за настолна игра. Близките настояват, че момчето е умряло след 45-минутно очакване на кола за спешна помощ в центъра на „ Спешна помощ”, където не е имало опция да бъде избавен животът му, предава БТВ.

„ Това за мен не е незабавен център – това е морга! Когато и да дойдем тук, няма доктор”, съобщи една от лелите на детето, показала се като Мария.

Според ромите вътре не е имало нито кислородни бутилки, нито друго животоспасяващо съоръжение. А единственото здравно лице била сестра, на която това бил първи работен ден. Близките настояват, че първата пристигнала кола за спешна помощ е била без О2 и се наложило да идва втори екип от София.

Бабата на Йордан – Василка, уточни, че е имало и други случаи, в които деца в тежко положение не са получавали нужната грижа. Един от недоволните дори разгласи, че в квартала е имало и други смъртни случаи.

Семейството ще си търси правата в съда.

Говорителят на „ Спешна помощ” Катя Сунгарска уточни, че 6 минути след първия сигнал за Йордан жена, показала се за негова вуйна, е отказала медицинския екип с претекста, че фамилията ще кара детето до здравно заведение. И двете лели на момчето са безапелационни, че не са отказвали колата за спешна помощ, само че Сунгарска уточни, че има записи на диалозите.

Тя акцентира, че във филиала на „ Спешна помощ” в „ Ботунец” има кислородни бутилки, само че няма лекари и стационар: „ Ние там нямаме отговорност да посрещаме болни”.

„ За нас остава мистерия за какво влизат в нашия филиал, а не в прилежащия вход, където са лекарите”, означи Катя Сунгарска. По думите й когато станало ясно, че въпреки всичко има потребност от медицински екип, той е тръгнал към Йордан със 140 км/ч, само че към този момент е било късно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР