На протеклата в Москва международна конференция Russian Supercomputing Days бе

...
На протеклата в Москва международна конференция Russian Supercomputing Days бе
Коментари Харесай

Анонс на първия руски тензорен процесор IVA TPU

На протеклата в Москва интернационална конференция Russian Supercomputing Days бе показан първият напълно съветски невронен процесор IVA TPU . Чипът може да се употребява за различаване на изображенията, за повишение на тяхното качество, за търсене на обекти и други.

Чипът IVA TPU е предопределен за работа в невронните мрежи, основани на FPGA Virtex Ultrascale+. Процесорът е съчетаем със свободния програмен продукт TensorFlow. Консумацията на чипа е доста ниска, а продуктивността е 20 TOPS и е по-висока от общоприетите графични процесори.

Компанията IVA Technologies съобщи, че към този момент предлага подготвени решения за търсене и различаване на изображения и лица. Компанията стартира създаването на лични профилирани изчислителни системи за работа с невронни мрежи и машинно образование.

Засега не са оповестени цените и датата на излизане на новия съветски тензорен процесор. На базата на IVA TPU се възнамерява да бъдат основани компютърни устройства с доста висока осведомителна отбрана.

Да си напомним, че тази пролет започнаха продажбите на серийно създавания двуядрен процесор Байкал. Процесорът разполага с две MIPS 32 r5 P5600 ядра с тактова периодичност до 1,2 GHz и 1 MB кеш-памет Продава се и дънна платка с Байкал, която коства 39 900 рубли или към $600.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР