На прощална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в

...
На прощална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в
Коментари Харесай

Берлин ще продължи сегашната линия в отношенията си с Анкара

На прощална среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул немският канцлер Ангела Меркел приветства " положителното съдействие " с Анкара, само че не спести рецензиите си по въпроса за човешките права и гражданските свободи. Тя увери, че същата линия ще продължи и при бъдещия управнически екип в Берлин.

Отношенията сред Германия и " значимия сътрудник " Турция ще продължат със своите положителни и неприятни страни, съобщи в Истанбул немският канцлер. Двустранните връзки се обтегнаха съществено след несполучливия опит за прелом в Турция през юли 2016 година и последвалите репресии против гражданското общество.

" Имали сме огромни разлики изключително по определението " тероризъм ", само че като цяло нашите диалози дадоха резултат ", разяснява Меркел.

Турция има без значение правораздаване. Изключено е като президент да се въвличам в правно решение, съобщи турският държавен глава Реджеп Ердоган.

По сензитивния въпрос за миграцията турският президент означи, че страната му се е трансформирала в " къща за посетители " за бежанци.

" Борбата с незаконната миграция е доста значима и желаеме поддръжката за Турция да продължи - нещо, за което към този момент се договорихме. Говорихме и за Афганистан. Ако не желаеме афганистанците да станат жертва на трафиканти на хора, би трябвало да осигурим филантропична помощ за страната ", съобщи Меркел.

Домакинът Ердоган означи, че " в никакъв случай не е елементарно да се работи с коалиция " като договаряната в Германия.

" Нашите съдружни държавни управления бяха несполучливи и не реализираха нищо. Отървахме се от тези обединения, когато преминахме към президентско ръководство ", сподели той.

Нямаме желание да минаваме към президентка система, само че това не пречи да желаеме положителни връзки с Турция, добави Ангела Меркел.

Турция желае да усили комерсиалния оборот с Германия до 50 милиарда $ годишно, уточни Ердоган. Той дефинира турската общественост в Германия като общо благосъстояние и значим мост сред Анкара и Берлин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР