На приключилата в петък двудневна среща в индийския град Дажйпур

...
На приключилата в петък двудневна среща в индийския град Дажйпур
Коментари Харесай

Министрите на търговията на Г-20 не постигнаха консенсус за Украйна

На завършилата в петък двудневна среща в индийския град Дажйпур министрите на търговята на страните от Г-20 постигаха консенсус по някои " съответни и насочени към деяние резултати ", само че остаха  разграничени по отношение на езика по отношение на войната в Украйна.

Срещата означи една от последните благоприятни условия за издаване на всекидневно взаимно официално съобщение на среща на министрите на Г-20 преди срещата на водачите на 9-10 септември в Ню Делхи. Срещата на министрите на културата тази събота във Варанаси ще бъде последната министерска конференция преди главното събитие.

В петък Кремъл съобщи, че съветският президент Владимир Путин " няма проекти " да участва персонално на срещата на водачите идващия месец, заяви Ройтерс, само че все пак войната наподобява евентуално да засенчи договарянията.

Договорените точки от петък включват заричане за поддръжка на дребния бизнес и проект за основаване на рамка за картографиране на световните вериги за доставки. Но индийският министър на търговията и индустрията Пиюш Гоял , който ръководи срещата в Джайпур, сподели на брифинг за медиите, че има един параграф, " по който не можем да реализираме консенсус по явни аргументи " , без да загатва съответно Русия или Украйна.

В " документ и обобщение на ръководителя ", публикуван след срещата, се показва, че е имало полемика за войната. " Повечето членове изрично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя предизвиква голямо човешко страдалчество и изостря съществуващата неустойчивост в международната стопанска система, като лимитира растежа, усилва инфлацията, нарушава веригите за доставки, ускорява рецесията с енергийната и продоволствената неустановеност и покачва рисковете за финансовата непоклатимост, " се споделя, повтаряйки езика , употребен в декларацията на водачите от предходната среща на върха на Г-20 в Индонезия предходната година.
 Финансовите министри на Г-20 осъдиха съветската експанзия в Украйна
Финансовите министри на Г-20 осъдиха съветската експанзия в Украйна

Индия резервира неутралитет, Китай поддържа безмълвно Русия

" Имаше други визии и разнообразни оценки на обстановката и глобите " , продължава документът. В записка под линия се загатва, че Русия отхвърли включването на " геополитически параграф " на съображение, че той не дава отговор на мандата на Г-20.

По същия метод се прибавя, че Китай не е подкрепил включването на " геополитическо наличие " , защото счита, че срещата на министрите на търговията и вложенията от Г-20 не е верният конгрес за разискване на сходни въпроси.

Заключителният документ гласи: " Признавайки, че G20 не е форумът за разрешаване на проблеми със сигурността, ние признаваме, че проблемите със сигурността могат да имат обилни последствия за международната стопанска система. "

Въпреки това Гоял изрази нотка на оптимизъм, като назова срещата в Джайпур " доста, доста сполучлива и насочена към резултати ". Той сподели, че заключителният документ и резюмето на ръководителя са признати от всички министри и делегати.

Индия не е осъдила категорично Русия за нахлуването й в Украйна, защото тя е дълготраен съдружник и основен снабдител на отбранително съоръжение, само че още веднъж и още веднъж е призовавала за преустановяване на спора посредством разговор и дипломация.

На предходните срещи на министрите на Г-20 в Индия, в това число тези на министрите на финансите и външните министри, украинският въпрос също попречи на публикуването на взаимни официални съобщения.
 Срещата на Г-20 в Индия завършва без официално съобщение
Срещата на Г-20 в Индия завършва без официално съобщение

Тъй като войната в Украйна разделя блока

Що се отнася до контрактуваното в петък, индийско прессъобщение разказва " реформаторски консенсус по отношение на пет съответни и насочени към деяние резултати ".

Сред тях е приемането на правила на високо равнище за цифровизация на комерсиалните документи и апел за възстановяване на достъпа до информация за микро, дребни и междинни предприятия (ММСП). Министрите също по този начин утвърдиха обща рамка за картографиране на Г-20 за световните вериги за стойност, се споделя в известието.

Индийският министър председател Нарендра Моди , който се обърна виртуално към срещата в четвъртък, акцентира нуждата от създаване на устойчиви и приобщаващи световни вериги за стойнос т, които могат да устоят на бъдещи шокове.

" Настоящите световни провокации, от пандемията до геополитическото напрежение , сложиха на тестване международната стопанска система ", сподели Моди, говорейки от среща на върха на БРИКС в Южна Африка, пред делегатите, присъстващи в Джайпур.

Като стъпка в тази посока Моди акцентира предлагането на Индия за картографиране на веригата на цената.

Идеята е да се разпознават структурни детайли по веригата на доставки - от компании до служащи до съставни елементи и материали - и да се показа цялостна картина. Служител на Министерството на търговията изясни, че посредством основаването на " компендиум " от такава информация светът ще знае къде другаде да търси при положение на спиране на доставките.

" Тази рамка има за цел да оцени уязвимостите, да минимизира рисковете и да усъвършенства устойчивостта ", сподели Моди.

Моди, който тази седмица се любува на триумфа на Индия при слагането на кацането на Луната, също акцентира силата на технологията за трансформиране на търговията.
 Киев желае да сложи без заобикалки въпроса за зърнената договорка на Г-20
Киев желае да сложи без заобикалки въпроса за зърнената договорка на Г-20

Украйна се пробва да получи покана от домакина Индия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР