На пресконференция в града, който във вторник СДС с помощта

...
На пресконференция в града, който във вторник СДС с помощта
Коментари Харесай

Ракка се отцепи от Дамаск

На конференция в града, който във вторник Съюз на демократичните сили благодарение на ръководената от Съединени американски щати интернационална коалиция освободи след четиримесечни боеве, представител на доминираната от кюрди въоръжена група сподели: "Обещаваме да пазиме границите на провинцията против външни закани ", оповестяват Ройтерс и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че хората в Ракка и провинцията ще вземат решение за своето бъдеще в границите на децентрализирана, федерална демократична Сирия.

На конференцията публично бе оповестено, че съвет от локални водачи и племенни старейшини ще се заеме с ръководството на разрушения град. Корпус от 3000 служители на реда, подготвени от Съединени американски щати, ще подсигуряват сигурността.

"Нашата победа е победа против тероризма и освобождението на Ракка бележи следващата глава в битката против тероризма в Сирия ", сподели Талал Сило, представител на Съюз на демократичните сили и почитан пълководец. Той прикани интернационалната общественост и филантропичните организации да подкрепят възобновяване на Ракка.

По данни на Организация на обединените нации 80 на 100 от постройките в града са разрушени или негодни за обитаване.

Кадри от северния сирийски град Ракка, снимани през вчерашния ден с безпилотен аероплан, демонстрират разрушенията, породени от сраженията сред кюрдско-арабските бойци и групировката "Ислямска страна ", както и от въздушните удари на ръководената от Съединени американски щати коалиция.

Много преди началото на сухопътната атака на Сирийските демократични сили в Ракка през юни военни самолети бомбардираха града в продължение на месеци.

Именно в Ракка преди повече от три години "Ислямска страна " прогласи своя "халифат " и дефинира града за своя "столица ".

Днешната конференция се състоя алегорично на градския стадион, който джихадистите бяха употребявали за боен склад и затвор.

И на други места в Сирия, които са под контрола на кюрдски сили, са задействани проекти за полагане на основите на федерална система, а някъде към този момент се приготвят и избори.

Намеренията за основаване на самостоятелни зони в Северна Сирия срещат твърдото противоречие на Съединени американски щати, прилежаща Турция и на държавното управление в Дамаск.

Сирийската войска с иранска и съветска военна помощ завладява нови и нови територии в Сирия, а президентът Башар ал Асад неведнъж е заявявал, че държавното управление ще възвърне контрола си върху цялата страна.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР