На пресконференция в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел представи Насоки

...
На пресконференция в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел представи Насоки
Коментари Харесай

Мария Габриел: Образованието и критичното мислене са ключови в борбата с дезинформацията

На конференция в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел показа Насоки за учители и преподаватели по отношение на методите за справяне с дезинформацията и поощряване на цифровата просветеност.

Те са резултат от работата на експертната група, основана от комисар Габриел  и включваща 25 специалисти от 17 страни. България бе показана от Вени Марковски – ръководител на „ Интернет общество – България “, който взе присъединяване и в конференцията.

Мария Габриел благодари на специалистите за труда и отдадеността при правене на Насоките. „ Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Осем от всеки 10 европейци считат, че подправените вести са проблем в страната им и за демокрацията като цяло. Едва 53% от 15-годишните оповестяват, че са научили по какъв начин да откриват дали информацията е субективна или пристрастна. Образованието е солидната основа за умения за сериозно мислене. Насоките дават практическа поддръжка за учители и преподаватели, като не се изисква прелиминарен опит в региона на цифровото обучение. “, заяви Мария Габриел.

Насоките са част от водещата самодейност на Мария Габриел – Плана за деяние в региона на цифровото обучение. Три са главните тематики, обхванати от насоките. Първата е създаване на цифрова просветеност. Важно е да се помогне на учителите да разпознават ниските равнища на цифрова просветеност, само че също по този начин и на младежите да намерят точна информация онлайн. Втората тематика е битка с дезинформацията посредством умения за сериозно мислене и инспекция на обстоятелствата. Третата е обвързвана с метода, по който се прави оценка цифровата просветеност на учениците, като се дават образци за разнообразни подходи на оценяване.

„ Предизвикателство е младежите да имат повече сигурност в онлайн пространството посредством умения за работа с информацията в него. Насоките се основават на действителни практики и изпитани педагогичен умения. Убедена съм, че те ще имат действително влияние в класните стаи в цяла Европа “, разяснява Мария Габриел.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР