На пресконференция на 29 май от БАН обявиха, че се

...
На пресконференция на 29 май от БАН обявиха, че се
Коментари Харесай

БАН: Опазването на езика е въпрос на национална сигурност!

На конференция на 29 май от Българска академия на науките оповестиха, че се включват ефективно в святото дело за предпазване на българския език. Това се случва седмица след отвореното писмо, което Списание 8 изпрати до президента.
 „ България е една от най-старите европейски страни, с дълбоки езикови корени. Историческата задача на Българска академия на науките постоянно е била да обръща внимание на учеността, на образованието и на духовността “, декларира акад. Светланка Куюмджиева, представена в прессъобщението на академията.
Българска академия на науките ще стартират диалози с всички виновни институции, които да се трансфорат в работна стратегия – политика за езика, споделя чл.-кор. Мирослав Дачев. И добавя: „ Най-лошото, което може да се случи в едно общество, е то да престане да бъде сензитивно към това, което погубва неговата еднаквост “.


„ Езикът се развива, само че се нуждае и от грижа “, счита и чл.-кор. Иван Гранитски, давайки за образец огромните български писатели от нашето минало. Проф. Ана Кочева от Института за български език диагностицира родния ни език като евентуално заплашен и добави, че неговото опазване е въпрос на национална сигурност.
Доц. Елка Трайкова от Института за литература показа тъкмо избрани стъпки, които да обединят напъните на всички институции, призвани да работят за положителното име на българския език и българската социална тирада.Въвеждане и отстояване, инспекция и оценяване на наложителна подготвеност по български език и българска просвета във всички образователни проекти, която да кореспондира с резултатите от провежданото в България обучение във всички негови степени. Във висшето обучение компетентността по езикова просвета да бъде наложителна за всички професионални посоки и области, а освен за филантропичните науки и за изкуствата, свързани със театрална тирада.При оценяване и акредитиране на висшите учебни заведения Националната организация за оценяване и акредитация да ревизира съществуването и постигането на съответната подготвеност по езикова просвета, като това се изведе с особена тежест в нейната методика.Владеенето на български език, литература, история и просвета да се обвърже и със Закона за българското поданство. Да се поддържат публикационната и издателска активност в региона на българския език, история, литература и просвета.Да се възвърне положителната процедура, при която експерти от филантропични посоки в Българска академия на науките, СУ „ Св. Климент Охридски “ и останалите университети организират курсове по езикова просвета за всички, ангажирани в медийното пространство. Засилване на ролята на българските общности, учебни заведения, просветителни и културни институции в чужбина. Създаване на Български културен институт по модела на „ Гьоте институт “, „ Сервантес “, „ Британски съвет “.
Припомняме, че през март тази година Списание 8 поде начинание, отдадено на родния ни език, с което желаеме да възродим прелестните български думи в ежедневния диалект. Като за начало създадохме фейсбук групата „ Избирам родния си език “, в която споделяме положителни и неприятни образци, упражняваме се, черпим вдъхновение.

За да въвлечем и децата в това дело, през април обявихме състезанието „ Имам самочувствие – пиша на български “, с който предизвикахме учениците да снимат места, чието име е изписано на непознат език или с непознати букви, и изготвят насрещно предложение по какъв начин би изглеждало, когато е назовано на български.

Посветихме и тазгодишния майски брой на Списание 8 на възхитителния български език, тъй като имаме вяра, че тематиката ще събуди много българи. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР