На предстоящия Европейски съвет няма да бъде постигнато съгласие на

...
На предстоящия Европейски съвет няма да бъде постигнато съгласие на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Не очаквам ЕС да приеме петролни санкции срещу Русия

На идния Европейски съвет няма да бъде реализирано единодушие на налагане на петролно ембарго против Русия, призна ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя даде малко изявление за „ Политико “ в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос.

Срещата на върха на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз е планувана за 30 и 31 май в Брюксел.

„ Мисля, че това не е подобаваща тематика, която да бъде позволена на Европейския съвет, защото това, което обсъждаме, е нещо прекомерно техническо “, съобщи Фон дер Лайен.

И посочи:

„ Говорим за страни без изход на море, които имаг потребност от различни доставки по тръбопроводи. Така че би трябвало да се приказва за вложения в тръбопроводи, да се усилят доставките. Говорим за рафинерии, които би трябвало да бъдат осъвременени, за вложения и възобновима сила. “

Часове по-рано стана ясно, че унгарският министър председател Виктор Орбан е уведомил в писмо ръководителя на Европеейския съвет Шарл Мишел, че нявма желание да разисква петролното ембарго на идната среща.

Сред аргументите той посочи точно потребността от пригаждане на рафнериите към различните горива и от построяването на нови тръбопроводи.

„ Може да бъде разискван един политически детайл – по какъв начин останалите 26 страни членки да се съгласят да бъдат направени вложения в Унгария. Но компликациите, които обсъждаме сега, са най-много механически “, сподели още ръководителят на Европейска комисия.

На въпроса дали чака разискване на петролното ембарго на идния Европейски съвет Фон дер Лайен дава отговор:

„ Не чакам. Не желая да пораждав подправени упования. “

Тя счита да беседва с Виктор Орбан в околните дни. При нужда Фон дер Лайен постоянно е на негово разположение по телефона.

" Европейският съюз не би трябвало да остави камък необърнат за възобновяване на Украйна, в това число, в случай че е допустимо, съветските активи, които сме замразили ", съобщи Фон дер Лайен в речта си пред форума в Давос.

Тя добави, че по предложение на Комисията Европейски Съюз ще сътвори интернационална платформа за дарения, ръководена взаимно от изпълнителния орган на Съюза и Украйна, която ще съчетава промени и вложения.

" Украйна би трябвало да завоюва тази война. Руската експанзия би трябвало да бъде стратегически неуспех ", посочи Фон дер Лайен.

Тя съпостави сравни дейностите на съветската войска в окупираните украински територии с изземането на зърно по времето на Съветския съюз/

" В Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени ресурси и техника. Това разсъни у някои хора мемоари от тъмното минало, когато Съветският съюз конфискуваше зърно и провокира унищожителния апетит през 30-те години "

Фон дер Лайен имаше поради Гладомора, когато милиони украинци умират вследствие на руската политика за колективизация на селското стопанство.

Според немското държавно управление Русия блокира износа на 20 милиона тона зърно от Украйна, най-вече за Северна Африка и Азия.

Според Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации от началото на тази година 276 милиона души страдат от изострен апетит. Ако войната в Украйна продължи, броят им може да се усили с още 47 милиона.

Фон дер Лайен дефинира бомбардировките над хранилища за зърно и блокадата на износа на аграрни артикули като „ срамни актове “, които са довели до рекордно повишение на цените на зърното в световен проект.

„ Сега Русия задържа личния си експорт на храни като форма на шантаж – прекратява доставките, с цел да увеличи цените в световен проект или с цел да търгува със зърното в подмяна на политическа поддръжка “.

Фон дер Лайен прикани за интернационален отговор и сподели, че „ световното съдействие е антидотът на съветския шантаж “.

Тя добави, че Европейска комисия поддържа Африка в това да понижи зависимостта си от вноса на храни.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР