На предстоящите парламентарни избори ще бъдат осигурени 421 машини в

...
На предстоящите парламентарни избори ще бъдат осигурени 421 машини в
Коментари Харесай

В 700 секции ще има по две машини за гласуване

На идните парламентарни избори ще бъдат обезпечени 421 машини в 273 секции, намиращи се в чужбина. В страната в 9401 секции ще има машини, като в 700 от тях ще има сложена и втора машина, написа dir.bg.

Това стана ясно на постоянния брифинг на Централната изборна комисия.

Вече е почнал процеса по отпечатването на 7 408 500 хартиените бюлетини за идните парламентарни избори на 11 юли, уточни Росица Матева, представител на ЦИК.

Тя напомни, че от 2009 година българските гласоподаватели в страната могат да гласоподават единствено по непрекъснат или сегашен адрес.

" ЦИК се опита да употребява опцията в закона за гражданската регистрация да могат гласоподавателите да посочат сегашен адрес, на който ще се намират в деня на изборите ", разяснява Матева.

Избиратели, които нямат регистриран сегашен адрес, друг от непрекъснатия, няма да могат да гласоподават по друг метод, с изключение на по сегашен адрес, в случай че не подадат заявление за това до 26 юни. Тогава изтича и срокът за заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия, добави Матева.

Във връзка с доставката на спомагателните машини стана ясно, че осведомително обслужване ще е реализатор на тази поръчка.

Цветозар Томов, представител на ЦИК, заяви, че през вчерашния ден са завършили консултациите за съставите на СИК и партиите са се споразумяли. На 1 000 места ще са формирани СИК по оферти на партиите. Незаетите места би трябвало да бъдат запълнени от претенденти на общностите и чиновници на Министерство на външните работи.

Беше разисквана и обстановка, в която прекъсва електрозахранването в изборна секция.

" Ако спре тока - машината има батерия. Батерията работи към 3 часа. Ще се надяваме за това време да се в профил повредата по електрическата мрежа. При нужда от промяна на ролката на машината, може да се извика механик, само че това не стопира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едвам тогава ще се спре машинното гласоподаване. За всичко останало би трябвало да сформира констативен протокол ", съобщи Матева.

Тя заяви, че се чака машините да бъдат в страната до края на тази седмица или началото на идната.

По време на брифинга от ЦИК демонстрираха по какъв начин се гласоподава с машини.

Избирател ще може да се забави до 5 минути по време на гласуването. След приключването им сесията за гласоподаване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласоподаване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР