На предстоящите избори ще има възможност да се види каква

...
На предстоящите избори ще има възможност да се види каква
Коментари Харесай

Антон Кутев: Ще има рязка смяна в партийната система

На идните избори ще има опция да се види каква е ролята на пазаруването на гласове. Това сподели Антон Кутев – някогашен народен представител и представител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев.

" Аз се притеснявам, че и политици, и политолози приказват прекомерно доста за това по какъв начин се купуват гласовете. Те, че се купуват, се купуват, само че съгласно мен на тези избори ще стане доста ясно какъв е размерът от допустимо купените гласове.

Аз чакам още по-ниска изборна интензивност - под 30%, т.е. под 2 млн. души да гласоподават. И в случай че се окаже, че от тези 2 млн. души купеният избор е 10%, това ще стане ясно, тъй като има партии, съгласно социолозите, които имат най-много 1% рейтинг, а изкарат 4-5% рейтинг - там може да мислим за платен избор и то ще е явно.

Мисля, че ще бъде доста елементарно да се пресметна купеният избор на идните избори - дали той ще е 20-30% или 5-6% от вота, тъй като е доста значимо за изводите, които могат да се създадат за това по какъв начин може да се ръководи обществото, с цел да върви в по-добра посока ", разяснява Кутев.

Той означи, че в предизборната акция не е имало съществени политически старания от страна на партиите и цялата акция е била съсредоточена много неуместно и сдържано на първо място върху технологии и върху поддържане на ядрата. Резултатите ще бъдат по-ниска изборна интензивност от предходните и огромната част от партиите ще имат по-ниски резултати от тези, които са имали предишния път, а предишния път бяха рекордно ниски. 

Според него обаче рано или късно ще има внезапна промяна в партийната система на България: " За да се получи промяната, би трябвало да има някой - може да е една, може да са няколко партии, може и да е персона - има разнообразни разновидности, само че някой, който да даде вяра. Единственото и главно възприятие, което усеща жителят, е омерзението. Имам възприятието, че тази смяна ще се случи скоро, счита още Антон Кутев, като е безапелационен, че подобен индивид ще се откри рано или късно.

" Защото не може безпределно дълго да държиш жителите в обстановка на невъзможност и те да би трябвало и да гледат едни и същи лица, които ненавиждат до немай къде. И това ще избухне. “

По думите му идеологиите с времето от ден на ден отстъпват на технологиите, вследствие на което към този момент тези деления: ляво-дясно, консерватизъм или демократично, стартират освен да губят смисъл или да го трансформират, просто стартират да имат напълно други измерения.

" Исторически видяно, идеологическото разделяне стартира да върви през интереса, т.е. през частния интерес на съответния човек, и след тяхното внезапно замиране би трябвало да остави единствено логиката на интереса. Т.е. всеки от нас, жителите, би трябвало, разчитайки на своят интерес, да има някакво мнение за това за кого да гласоподава, кой да ръководи, по какъв начин да въздейства на обществото.

Абсурдът е, че даже това не е по този начин. Идеологиите към този момент не работят, само че главният мотор не е ползата на хората и това по какъв начин те си показват бъдещето на своят живот, на своята страна и на града си, а по-скоро някакви безусловно странни решения се взимат по някакви странни претекстове. “

Стабилността има друг прочит от страна на политиците и жителите, сподели още Антон Кутев и изясни, че съгласно него " стабилността “ е следващата дума, с която се злоупотребявала в тези избори и жителите би трябвало да си дадат сметка в каква степен имат потребност от нея.

" В предишните години се злоупотребяваше с " смяната “, и нито видяхме непоклатимост, нито смяна. Единственото устойчиво, което виждаме, са отрицателните резултати на развиването на стопанската система и на обществото ни “, уточни той и добави, че смяна не може да настъпи без смяна на партийната система.  

 

 
 

Според него главният проблем на ръководството в страната сега е, че съвсем всички политически субекти в политическото пространство са мощно лишени от легитимност, което ги довежда до обстановки, в които те не могат да ръководят, без значение дали поотделно или дружно.

" Колкото и да се събират, те имат доста негативни натрупвания и не събират почитание, обич и доверие, а събират единствено злоба и отричане. Няма по какъв начин през злоба и отричане обществото да върви напред. И това ще докара до устойчиво замиране надолу. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР