На предстоящите избори ще гласуваме основно с машини, въпреки желанието

...
На предстоящите избори ще гласуваме основно с машини, въпреки желанието
Коментари Харесай

Гласуваме отново с машини на предстоящите парламентарни избори

На идните избори ще гласуваме главно с машини, макар желанието на някои политически сили, да се върне хартиената бюлетина. Възможностите за операции на машинния избор са мощно лимитирани, още веднъж удостовери в " Денят стартира " шефът на компанията Веселин Тодоров, която до неотдавна осигуряваше машинното гласоподаване.

Страната ни разполага с 12 837 машини за гласоподаване и те, дружно със софтуера, към този момент са благосъстоятелност на ЦИК. Складът, в който се съхраняват, е добре охраняван и подобаващ за задачата, разяснява Веселин Тодоров - шеф на " Сиела Норма ", която до неотдавна осигуряваше машинното гласоподаване. Той изясни, че компанията има ангажимент с гаранционна поддръжка на устройствата за гласоподаване и всички те ще бъдат тествани преди вота.

" Машини, които са дали някаква недостатъци, ще бъдат ремонтирани до края на месеца. За наша сметка, това ни е обвързване. Абсолютно гратис ", изясни Веселин Тодоров - изпълнителен шеф на " Сиела Норма ".

Според Тодоров, в случай че се купят още 2000 машини, ще се покрият всички секции в страната, даже и тези под 300 поданици, където се гласоподава с хартия. Напомни обаче, че нови машини може да се купят единствено с решение на Народното събрание. И това може да стане за последващи избори. Увери, че машинното гласоподаване е доста по-сигурно от вота с хартия, а опциите за операции са мощно лимитирани.

" Машините вършат отбрана от това някой да може да интервенира върху софтуера. Има лок вестник, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат тествани. Има софтуерна опция, която ние можем да предоставим за бързо автоматизирано преброяване, тъй че всички разписки да бъдат преброени безусловно за часове ", сподели Тодоров.

Той изясни, че машините не са свързани с интернет и не могат да бъдат атакувани от хакери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР