На предстоящата си сесия Общинският съвет ще реши дали Община

...
На предстоящата си сесия Общинският съвет ще реши дали Община
Коментари Харесай

Резиденция за пенсионери строят в български град

На идната си сесия Общинският съвет ще реши дали Община Бургас да обезпечи нужното съфинансиране в размер до 4 400 000 лева за създаване на новия дом за възрастни хора в Минералните бани, откри информация на Burgas24.bg.  

Със свое решение от февруари 2023 година локалният парламент разреши на Община Бургас да кандидатства с планово предложение “Реформиране на Дом за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови "  чрез създаване на нова постройка за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по Програма за модернизиране на дълготрайната грижа на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Община Бургас приготви и кандидатства с плановото предложение през месец април 2023 година  По в началото оповестените условия за кандидатстване по процедурата не е бил избран оптималният размер на средствата за съответен план, като същият е следвало да бъде съгласуван с нуждата от ремонт, съоръжение и потенциал на сградния фонд на съответния дом за остарели хора. Стойността на подадените от общините планове неведнъж е надвишил общия бюджет на процедурата. В процеса на оценка на плановото предложение с писмо на заместник–главен шеф на Групово дело ЕФМПП Община Бургас е известена за прекъсване оценката на предложенията за осъществяване на вложения по процедурата до привършване на формираното произвеждане по изменение на поканата и изискванията за кандидатстване, излиза наяве от докладната бележка.

В оповестените през февруари 2024 година променени условия за кандидатстване по процедурата е изчислена оптималната стойност за всеки проект  съгласно потенциала на дома (съответния брой потребители) и съответната РЗП, предмет на намеса по процедурата, като за Община Бургас оптималната стойност за плана е 3 335 917.00 лв. с включително Данък добавена стойност.

" Предвид невъзможността съществуващата постройка на Дом за остарели хора " Цвета и Анка Върбанови " гр. Бургас да бъде реконструирана, в сходство с Наредбата за качеството на обществените услуги, за даване на резидентна грижа за възрастни хора в над трудоспособна възраст, плануваните действия включват създаване на нова постройка в " Минерални бани ", с потенциал за 32 консуматори. Сградата ще разполага с всички нужни улеснения, с цел да обезпечи приятна и обществена среда, а също спокойни условия за живот на неговите жители. Същата ще бъде обзаведена и оборудвана, според функционалните условия за даване на услугата резидентна грижа за възрастни в над трудоспособна възраст “, се споделя в докладната бележка.

Община Бургас разполага с утвърден механически капиталов план и количествено-стойностни сметки, видно от които общата стойност за осъществяване на строително – монтажните работи надвишава планувания запас за осъществяване на плана. На препоръчаните единични цени за строително – монтажните работи за обекта бе осъществена спомагателна инспекция, с което се откри, че същите са съпоставими с пазарните.

Инвестиционният план е направен в сходство с функционалните условия и насоки за създаване на инфраструктурата за съответната обществена услуга, което не разрешава усъвършенстване на плануваните пространства, за понижаване разноските за тяхното създаване.

Общата индикативна стойност на е в размер на 7 726 328,00 лева с включително Данък добавена стойност. " В тази връзка с оглед осъществяване на дейностите тъкмо, цялостно, качествено и в период е належащо да бъде обезпечен спомагателен финансов запас в размер до 4 400 000 лева за покриване на възможни и неприемливи разноски, нужни за реализацията на плана “, е записано в докладната бележка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР