На предсрочните избори днес за най-високия пост се борят осем

...
На предсрочните избори днес за най-високия пост се борят осем
Коментари Харесай

Eквадор избира нов президент седмица след убийството на един от кандидатите

На предварителните избори през днешния ден за най-високия пост се борят осем претенденти. За любимец е считана Луиса Гонсалес от лагера на някогашния президент Рафаел Кореа, следвана от екоактивиста от коренното население Яку Перес и родения в Германия някогашен вицепрезидент Ото Зоненхолцнер.

Освен за президент, 13 милиона еквадорски гласоподаватели ще гласоподават и за депутати в Националното заседание, както и ще вземат участие в два референдума - за добива на петрол в националния парк Ясуни в региона на Амазонка и за добива на потребни изкопаеми в облачните гори на Чоко Андино.

Ако никой от претендентите за президент не завоюва безусловно болшинство или най-малко 40% от гласовете и 10 процентни пункта преднина пред втория в класирането, на 15 октомври ще се организира втори тур. Според последните изследвания на публичното мнение няма възможност за безапелационна победа на нито един претендент.

Опозиционният претендент Вилявисенсио беше убит на 9 август след предизборна демонстрация в столицата Кито. Правителството упрекна за убийството проведени незаконни групи. Еквадор е директна страна за трафика на кокаин и няколко незаконни синдиката се борят за надзор над контрабандните направления, напомня ДПА.

Убитият претендент беше декларирал, че ще се бори с корупцията и престъпността, в случай че завоюва президентския пост. Неговата партия " Конструйе " издигна на негово място в предизборната конкуренция проверяващия публицист Кристиан Зурита. Двамата са отразявали корупцията в държавното управление на някогашния президент Рафаел Кореа и бяха близки другари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР