На предсрочни избори Австрия избира нов парламент в неделя. С

...
На предсрочни избори Австрия избира нов парламент в неделя. С
Коментари Харесай

Австрийците избират нов парламент в неделя след невиждано мръсна и ожесточена кампания

На предварителни избори Австрия избира нов парламент в неделя. С най-големи шансове за победа е консервативната Народна партия на външния министър Себастиян Курц. Именно той се счита за мотор на процесите, довели до парламентарните избори една година преди приключване на мандата на огромната коалиция със социалдемократите на канцлера Кристиян Керн.

Социологическите анкети сочат пагубен спад в доверието в Социалдемократическата партия, почнал още преди оставката на предшественика му на канцлерския пост Вернер Файман през май предходната година.

С избора на предприемача Керн тогава партията се надяваше да съживи ръководещата коалиция и да си върне доверието. Но не регистрира паралелните процеси в съуправляващата Народна партия, където след изненадваща оставка на ръководителя поста зае амбициозният външен министър Себастиян Курц. И незабавно се разгласи за предварителни избори. Утре близо 6 500 000 австрийци би трябвало да изберат нов парламент, само че решението им ще бъде мощно повлияно от небивало мръсна предизборна акция.

Не младият и харизматичен първи посланик на алпийската република Себастиян Курц, не и не по-малко атрактивният канцлер Кристиян Керн са във фокуса на австрийците. Човекът, който ще остави трайна диря в австрийската политика, се споделя Тал Зилберщайн. Известен израелски ПР-експерт, специализирал се в dirty campaigning, в това време обвинен за съмнителни покупко-продажби в диамантена мина в Гвинея и още по-съмнителни имотни далавери в прилежаща Румъния.

Зилберщайн е към този момент някогашен консултант на социалдемократическата партия на канцлера Керн. Без знанието на канцлера, само че явно с благословията на предизборния му щаб, е провел мръсна акция против съперника Курц благодарение на две страници във фейсбук. Те в това време са свалени, само че месеци наред представяха външния министър в две противоположни светлини.

Едната страница оставяше потребителя с усещането, че Курц - обратно на акцията му - е последовател на мултикултурното общество и другар на Ангела Меркел. Това трябваше да отблъсне извънредно дясно настроените гласоподаватели и по този начин да намали резултата на Народната партия.

А втората фейсбук-страница рисуваше дипломата по извънредно пречистен метод в расистко-ксенофобски краски, не изключително непознати за Курц. Очевидно с концепцията да притегли колебаещите се гласоподаватели за идеята на социалдемократите. Към тази кална картина се прибавя и съмнението, че консерваторите на Курц са подкупили информанти от предизборния щаб на социалдемократите.

Засилват се даже съмненията, че и партията на Курц се е възползвала от познанията на специалиста Зилберщайн. Така в центъра на предизборния спор в Австрия стоят не политическите послания, а абсурдът към израелския ПР-специалист. Не без помощта на медиите, несъмнено, които на драго сърце се надпреварват в извънредните си разкрития.

Доверието и в двамата съществени съперници Керн и Курц, само че най-много в политическата система в Австрия, е мощно разтърсено. Канцлерът Керн явно е позволил съдбовна неточност с обвързването на акцията си със противоречива персона, като Зилберщайн.

А отговорът на външния министър Курц, който реши да употребява не по-малко противоречиви способи, му отрежда също място измежду „ маскарите ” на австрийската политика. Толкова мръсна и яростна предизборна акция алпийската република не помни.

И тя няма да остане без последици. Първото явно следствие ще бъде триумфът на крайнодясната Партия на свободата. За в този момент тя е евентуалният втори в утрешния избор, само че сигурно главният победител. Защото партията на Йорг Хайдер държи ключа към идната ръководеща коалиция във Виена. И влиза в изборите като чиста и неопетнена.

Нещо повече - ПР-скандалът сигурно ще бъде разследван от комисия на новия парламент, само че и в съда. На този декор е състоятелен въпросът, дали парламентарните избори се организират в естествени условия.

Социалдемократите към този момент намекнаха, че не изключват да оспорят изборния резултат. Но какъвто и да е той на следващия ден - австрийските гласоподаватели мъчно ще го одобряват с нужния почит. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР