На председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов не

...
На председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов не
Коментари Харесай

Градският съд не бил подходящ за бивши членове на съдебния съвет, там много се работело

На ръководителя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов не му се има вяра след края на мандата им членовете на Висшия правосъден съвет да изберат да се върнат на работа в градския съд, тъй като там се работи доста. Вчера депутатите одобриха дефинитивно промени в Закона за правосъдната власт, с които бе дадена опция на членовете на този съвет, чийто мандат изтича през октомври, да се върнат на определени от тях позиции в правосъдната система.

" В Софийския градски съд се работи – а коства ми се, че една не дребна част от лицата, които получават кариерните бонуси, не са привикнали с работа ", с подигравка разяснява Топалов.

Изказването му бе след церемонията по встъпване в служба на новоизбрания началник на Софийския областен съд (СРС) Александър Ангелов. Във вторник Ангелов бе определен на поста с цялостно единогласие на членовете на съдийската гилдия, като по-рано бе подсилен и от сътрудниците си на общото заседание в съда.

Според Топалов Ангелов поема съда в миг, когато е основан отрицателен имидж на съда. Точно както е бил и на градския съд, когато той зае поста преди към две години, след отстраняването на предходното управление отпред с Владимира Янева. По думите му това се трансформира с доста работа. Даде образец и с формираните неотдавна не малко дисциплинарни производства против съдии от СРС, поради постепенно правораздаване. Изрази и вяра, че те ще дадат резултат.

Топалов не пожела да разяснява в дълбочина измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха преместени от градския в спецсъда- бел.ред), тъй като било към този момент късно. Не изключи опцията от съда да се вземат и съдийски бройки, след измененията в Закон за съдебната власт:

" Когато един съд е цел, и то на страната, всичко е допустимо "

добави той.

Топалов саркастично дефинира отнемането на делата от Софийски градски съд като позитивен знак, тъй като приказва за работата на институцията. След въпрос да посочи какво има поради той сподели, че отнемането на " значимите за всички каузи " от Софийски градски съд демонстрира, че съдът си прави работата.

" Промените са факт, да забележим органите, които имат пълномощия, по какъв начин ще реагират "

- сподели още шефът на градския съд, визирайки опцията Закон за съдебната власт да бъде върнат на Народното събрание или изпратен на Конституционния съд.

Председателят на Софийски градски съд отхвърли да разяснява предлагането на ГЕРБ, което бе оттеглено, за ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите. Причината - той е надалеч от този въпрос, тъй като не членува в нито едно съдружие. " Танцът на танго е в цялостна мощ ", сподели въпреки всичко Топалов. Според него обаче е преднамерено въведеното обвързване на магистратите да заявяват участието си във всевъзможни организации, тъй като то трябвало да обхване и политиците.

 Новоизбраният ръководител на Софийския областен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и краткотрайният началник на съда - Стефан Милев.
© Николай Дойчинов

Новоизбраният ръководител на Софийския областен съд (СРС) Александър Ангелов - вляво и краткотрайният началник на съда - Стефан Милев.

Иначе новият началник на СРС Александър Ангелов даде обещание да направи всичко, с цел да върне положителния имидж на съда. На церемонията от правосъдния съвет се изрече само Галя Георгиева, която връчи грамота на досегашния краткотраен ръководител Стефан Милея, който се справил с споровете в съда и с най-наболелите проблеми. Сега на ход бил новият началник, разяснява Георгиева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР