На председателски съвет в Народното събрание е решено заседанието на

...
На председателски съвет в Народното събрание е решено заседанието на
Коментари Харесай

Депутати от Възраждане, БСП и ИТН блокираха работата на парламента

На председателски съвет в Народното събрание е решено съвещанието на Народното събрание да бъде прекъснато за 1 час, с цел да бъде поискано от институциите, които имат отношение към проблема с демонтирането на Паметника на руската войска, всички документи, свързани с преместването на монумента. 

След час още веднъж ще се събере председателският съвет, на който документите ще бъдат прегледани и ще се реши дали те са законни, съобщи БНР. Едва по-късно и след разискване е допустимо пленарното съвещание ще бъде възобновено. Това заяви в коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка излизането на опозицията пред парламентарната естрада и протестът на работата на Народното събрание:

" Оставаме на същата позиция, несъмнено, че не би трябвало да се унищожават монументи и че би трябвало да се уважава паметта и историята на България такава, каквато е ".

По-рано през днешния ден депутати от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН " блокираха парламентарната естрада и обявиха, че няма да разрешат Народното събрание да работи. Основният мотив на левицата и " Възраждане ", е че Конституционното болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са позволили безвластие в центъра на София с премахването на Паметника на Съветската войска. От Има Такъв Народ пък акцентираха като мотив за техния митинг, че измененията в Конститицуята са противозаконни.

Костадин Костадинов, " Възраждане ": " По тази причнина, ние от " Възраждане " призоваваме всеки един депутат на свободните жители да излезе в този момент с нас, тук начело пред трибуната, с цел да покаже ясно и категично, че ние няма да допуснем в никакъв случай повече беззаконието и тоталитаризмът да ръководят нашата страна. Конституционното болшинство, което погазва Конституцията и законите в страната, и погазва реда в страната, няма ка да бъде толирирано. Ние няма да го толерираме. Всеки демократично мислещ в тази зала да пристигна тук и да каже - " не " на беззаконието, " да " на свододата и на демкорацията ".

След този апел всеобщо депутати от трите опозиционни партии блокираха пленарната естрада .

" Това в този момент какво е? Някакъв хепанинг, пърформънс или хор, който се готви да извърши нещо? ", попита Росен Желязков, ръководител на Народното събрание.

" Ние няма да допуснем това безвластие да продължи по този метод. Или ще има съглашение за съблюдаване на законите в тази зала или митингът ще е тук. Тук, начело са представители на респект 1 млн. български жители. Народно събрание няма да работи, до момента в който този въпрос не бъде позволен ", безапелационен е Костадинов.

" Има Такъв Народ са тук, тъй като погазихте безочливо Конституцията. Вие вършиме долни и нездравословни неща с Конституцията и срещу желанието на бъгарите. Не може да сте толкоз брутални и като си мислите, че имате болшинство, да вършиме каквото си желаете. Не може да вървите серщу всички и би трябвало да си знаете мястото ", акцентира Тошко Йорданов- ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" От Българска социалистическа партия сме внесли исакне за изксулване на регионалиня министър и министъра на културата. Г-Н ръководител, припознайте го това наише предложение, за дойдат и да стане ясно, кой е дал позволение за този жесток акт ", заяви Борислав Гуцанов - " Българска социалистическа партия за България ".

Очакваше се през днешния ден депутатите да гледат на второ четене бюджетите на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. План-сметките бяха утвърдени от отрасловата комисия в понеделник. 24 милиарда и 300 млн. лв. са заложени в бюджета на държавното публично обезпечаване за следващата година. Предвидено е повишение на минималната заплата - на 933 лева, както и нарастване на оптималния застрахователен предел на 3750 лв.. Без смяна остава минималното обезщетение за безработица - 18 лв. дневно. С 1 милиарда и 100 млн. лв. повече са плануваните пари за здраве. В бюджета на НЗОК за 2024-та са заложени 8 милиарда лв.. Повече средства от тази година - с към 20%, са планувани за доболничната помощ, профилактиката и денталните действия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР