На предложението на ПП-ДБ да подпишат документ със 7 точки

...
На предложението на ПП-ДБ да подпишат документ със 7 точки
Коментари Харесай

Борисов: Необходимо е коалиционно споразумение по европейски модел

На предлагането на ПП-ДБ да подпишат документ със 7 точки като поръчител за ръководството, през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че е належащо съдружно съглашение по европейски модел. Борисов още веднъж прикани сътрудниците във властта от ПП-ДБ да се успокоят. Коментарът му пристигна по време на среща с кметовете на ГЕРБ във Велико Търново. След изказването на Борисов от ПП-ДБ не разясниха.

Коалиция с документално съглашение - тово съгласно водача на ГЕРБ Бойко Борисов е думата за партньорство сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Те към този момент схванаха, че както работи Европа, би трябвало да се работи и в България. Това става посредством коалиция - подписан документ. Те си назначиха министрите, назначиха си и зам-министрите, без въобще да ни питат, надолу поголовно подменят всичко, без това да е разказано в декларацията. А ми слагат 7 нови условия. Защо? ", съобщи Борисов.

По-рано в " Денят стартира с Георги Любенов " Ивайло Мирчев от ПП-ДБ съобщи, че в Народното събрание има ново болшинство.

" Дали сме 7 точки по какъв начин съгласно нас би трябвало да се случват нещата, тъй като ГЕРБ дали във връзка с КПКОНПИ, където отново опраскаха нашия план, дейностите им в Народното събрание демонстрират единствено едно: те са в страховит синхрон с Движение за права и свободи и с " Възраждане " ", съобщи Ивайло Мирчев.

За поисканите 7 гаранции от страна ПП-ДБ Борисов съобщи, че ГЕРБ-СДС следват декларацията Габриел-Денков. И упрекна ПП-ДБ, че са узурпирали цялата власт.

" Или сядаме и направяме кооалиционно съглашение, каквото имаме в Германия - 100-200-300 страници, това е съдружно съглашение, другото е Сърдитко Петко. И споделят: желаеме да подпишеме съглашение,в което всичко, което ние кажеме, ще става факт, а вие единствено ще го подкрепяте ", сподели Борисов.

" Искаме да има доста явен механизъм, по който всеки си съблюдава декларираното, обещаното. От тук нататък ние желаеме този механизъм с тази реформаторска стратегия да бъде азписан от ГЕРБ и там доста ясно да стане: какъв е уговорката за конституционната промяна, какъв е законодателния ангажимент, какъв е уговорката за управническата стратегия, за изборния кодекс ", съобщи Ивайло Мирчев.

Лидерът на ГЕРБ посочи още веднъж, че са създали всички взаимни отстъпки.

" В един миг те взеха решение, че могат да командват и партията - нашата партия, че могат да командват и парламент, че могат да се сбият и с президента. Само че ние не сме съдружници в същинския смисъл на думата. Ние на никое място нямаме подписано това нещо. Вчера споделят: " може да си свалиме личното държавно управление ". Свалете го тогава, отново идва Радев със служебно Правителство. Хубаво е малко да се успокоят ", съобщи Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

" Ние можем да подадем оставки и ще изобличим тази коалиция, само че не е добре за страната. Трябва да влезем в еврозоната, в Шенген, да решим казуса с инфлацията - това е единственият вероятен метод, в случай че тази структура в този момент продължи да съществува, само че с явен ангажимент от страна на ГЕРБ ", сподели още Мирчев.

Вицепремиертът Мария Габриел съобщи, че с учен Денков работят като екип.

" Има разговор, когато има рецензия, тя е градивна, има вслушване в мнение, само че повече от всеки път излиза наяве, че връзката - регулярна и навременна е в основата на този заем на време, който си дадохме преди да стигнем до заем на доверие. Всеки опит този национално виновен дневен ред да бъде сменен с персонален или идващ користни цели ще бъде безмилостно подложен на критика ", съобщи Мария Габриел.

Става все по-трудно и все по-силни са центробежните сили вътре в държавното управление, разяснява вицепрезидентът.

" Вчера тези 7 условия персонално на мен ми прозвучаха като 7 ултиматума. Аз не считам, че в едно ръководещо болшинство би трябвало да се приказва и да се работи с ултиматуми, по-скоро би трябвало да се търсят потребни решения и консенсус. Нашата позиция на президентската институция постоянно е била за устойчиво държавно управление, устойчиво болшинство, което би трябвало да реши непосредствените задания и задължения, които е поело към българските жители. Винаги ли и за всеки регулаторен орган ли ще избираме по двама претенденти и ще оставяме някой различен да взема решение? ", сподели Илиана Йотова.

От началото на мандата на кабинета няма нито едно единно решение, съобщи още Йотова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР