На празника Сурва участниците ще трябва да бъдат с маски.

...
На празника Сурва участниците ще трябва да бъдат с маски.
Коментари Харесай

На празника Сурва участниците ще трябва да бъдат с маски

На празника " Сурва " участниците ще би трябвало да бъдат с маски. Големият фестивал, който по традиция се организира в края на януари, няма да се състои, само че има позволение за осъществяване на обичая в пернишките села, предава Нова тв.

Ритуалните шествия ще преминат при строги противоепидемични ограничения. Обиколки сред обитаемоте места и по домовете няма да бъдат разрешени.

" Сурва ще има. Няма мощ, която да ни спре да проведем тази вековна традиция. Всички ограничения ще бъдат спазвани и ще бъдат сложени табели, които да припомнят на участниците за спазването им ", споделят уредниците на празника.

" Има данни, че даже по време на чумата сурвакарите са обикаляли. Това, което ще резервира здравето на хората, е здравият разсъдък. Ще излезем с съответни наставления и рекомендации към сурвакарските групи ", сподели зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.

Той добави, че ще има и отговорници, които да наблюдават за спазването на ограниченията.

Миналата година празникът бе отсрочен поради водната рецесия, а тази - поради пандемията. Кметът на града Станислав Владимиров дефинира решението като предстоящо, защото няма по какъв начин толкоз доста хора да се съберат на едно място по време на пандемия. Все отново обичайна Сурва ще се състои на 13 и 14 януари, без посещаване на къщите, както и при съблюдаване на отдалеченост.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР