На празничния 22 септември събор събра българи и сърби. Край

...
На празничния 22 септември събор събра българи и сърби. Край
Коментари Харесай

Отново заедно: В кюстендилското село Бобешино се събраха фамилии, разделени от границите след Ньойския договор

На празничния 22 септември събор събра българи и сърби. Край кюстендилското село Бобешино се срещнаха наследниците на семейства, разграничени от границите, въведени след Ньойския кротичък контракт.

Повече от 100 години границата сред Сърбия и България край село Бобешино разделя братовчеди, братя и сестри. Ивица Захариев е от Босилеградско. Днес прекоси границата, с цел да се види с околните си, които живеят в България.



Според Ньойския кротичък контракт от 1920 година, граничната вадичка е трябвало да мине и през средата на локалния храм. Благодарение на напъните на локалните хора е реализирано единодушие, черквата да остане на българска територия.

От 30-те години на 20 век към храма " Свети Йоан Кръстител " стартират да се организират по този начин наречените свиждания сред родственици, останали разграничени от граничната вадичка. Сега хората си спомнят с горест трагичните истории на разграничените фамилии.



Днес границата минава единствено на метри зад храма. А със срещи като днешната хората от двете страни на браздата не престават да пазят връзката между тях.

Вижте повече в репортажа на Владислава Миланова

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР