На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото

...
На пръв поглед всичко изглежда съвсем нормално. Много по-нормално, отколкото
Коментари Харесай

Икономиката на Швеция навлиза в дълбока рецесия

На пръв взор всичко наподобява напълно обикновено. Много по-нормално, в сравнение с в множеството други европейски страни, защото, както знаем, Швеция реши да овладее епидемията от ковид без съществени ограничавания. Но чувството за нормалност е лъжливо: стопанската система на страната явно потъва.

Какви са аргументите?

" Шокирани сме ", съобщи тези дни Урбан Хансон Брузевиц, началник на шведския институт за стопански проучвания NIER. Според прогнозите на института, шведският Брутният вътрешен продукт ще се свие тази година с цели 7%, а безработицата ще доближи 10 на 100.

Сходни са и прогнозите на шведската Търговска банка. " Всички си мислят, че ние би трябвало да се оправяме по-добре със сегашната обстановка, защото не въведохме съществени ограничавания. Но ние сме дребна стопанска система, която е мощно подвластна от износа. И по тази причина сме изключително уязвими за рецесии, които се разиграват оттатък нашите граници. Освен това шведските семейства са мощно задлъжнели ", съобщи основната икономистка на банката Кристина Ниман.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР