На пръв поглед се създава илюзията, че се намираме в

На пръв поглед се създава илюзията, че се намираме в ...

Росен Плевнелиев: Политиците трябва да разчетат правилно какво каза народа


На пръв поглед се създава илюзията, че се намираме в тежка политическа ситуация, но аз не мисля така, заяви в Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017.

Ние сме на края на един нормален цикъл, при който едно редовно избрано правителство отива към своя логичен край на мандата. Един редовно избран парламент също отива в историята. Намираме се в една стандартна процедура, Конституцията е разписала много ясно ни помага. Аз като държавен глава забелязах, че Конституцията в трудни моменти работи, помага ни да минем по един демократичен начин към един нов етап на развитие в нациятам, коментира още Плевнелиев.

"Не считам, че има нещо извънредно. Просто политиците, които днес отговарят за България и за управлението, трябва да разчетат какво каза народа. Първо, според мен трябва да благодарим. Хората излязоха масово да гласуват, въпреки пандемията. Благодарим за това, защото висока гражданска активност в труден момент - това надгражда нашата демокрация. Второ, много млади хора излязоха и гласуваха. Считам, че това е чудесно. След като народът каза тежката си дума и нито една политическа партия не оспори изборния резултат, шест партии отиват в парламента, значи имаме и честни избори. Следователно след като народът е казал тежката си дума, изборите са били честни и почтени, задачата на политиците е да разчетат правилно сигнала и да вървим към повече стабилност и надграждане на институциите и на демокрацията", заяви Росен Плевнелиев.

Източник: bnt.bg