На пръв поглед оптимизмът, лъхнал от скорошните разговори между пет

...
На пръв поглед оптимизмът, лъхнал от скорошните разговори между пет
Коментари Харесай

Съгласие за правителство - какво може да го провали*

На пръв взор оптимизмът, лъхнал от скорошните диалози сред пет от политическите сили в Народното събрание наподобява задоволителен, с цел да връчи най-накрая президентът мандат за сформиране на държавно управление на Има Такъв Народ. А на втори взор?

Гледат в една посока. Това е най-краткото резюме след края на оповестените обществено съвещания на " ИТН " (ИТН) с другите сили на смяната - обединяване " Демократична България " (ДБ) и обединението " Изправи се БГ! Ние идваме ". С Демократична България партията на Слави Трифонов откри пресечни точки по отношение на промяната на основния прокурор Иван Гешев, закриването на спецправосъдието, промяната на Висшия правосъден съвет, а и с Българска социалистическа партия откриха сходства по правосъдната промяна и обществената политика.

От Движение за права и свободи, също поканени на диалози от Има Такъв Народ, повториха изискването си за поддръжка - възобновяване на нормалността в политиката. Лидерът Мустафа Карадайъ го пояснява по един и същи метод: " Държавният уред да не се употребява като бухалка против жителите и против бизнеса, а в противен случай - да действа според Конституцията и законите на страната в услуга на хората и за основаване на добра бизнес среда ". Неразделна част от нормалността е и правосъдната промяна, а Движение за права и свободи към този момент заявиха подготвеност за присъединяване в съвещания за всевъзможни промени, в това число правосъдна.

На пръв взор оптимизмът, полъхнал от скорошните диалози сред пет от шестте политически сили в 46-тия парламент наподобява задоволителен, с цел да връчи най-накрая президентът Румен Радев мандат за сформиране на държавно управление на Има Такъв Народ, победител във вота на 11-и юли.

Пенсиите ще порастват, само че незнайно по какъв начин

Дори и при споделени направления за някои промени обаче препъникамък може да се окаже технологията им и поддръжката за същността им. Най-спешните решения, по които ще се търси единодушие, са свързани с пенсиите и с Националния проект за възобновяване и резистентност.

Всички да вземем за пример са единомислещи, че е належащо преизчисление на пенсиите - само че няма изясненост нито по какъв начин да се направи, нито по кое време да влезе в действие. Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев удостовери пред БНР, че е подготвил вид за преизчисление с смяна на коефициента за година стаж - от 1,2 на 1,35. Това ще докара до нарастване на всички пенсии, което е по-справедливият вид, за разлика от преизчислението на база осигурителния приход за 2018-а година. За него още от предходния парламент упорстват Мая Манолова и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - и желаят мярката да влезе в действие още от първи септември. След следващия провал на избори и следващите претенции за оставка от съпартийците ѝ, една политическа победа на обществения фронт би реабилитирала Нинова до известна степен пред гласоподавателите.

На съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие ръководещите ще обсъдят със синдикати и работодатели актуализациите на бюджета за т.г., на разноските на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и на Здравната каса. С измененията в бюджета на ДОО пенсиите ще се покачат приблизително с 12,5 % от първи октомври. Въпреки това обаче 940 000 пенсионери от общо 2 079 900 в България остават под линията на бедността - т.е. под 369 лв. месечна пенсия. Предлаганите от служебния кабинет актуализации обаче би трябвало да бъдат утвърдени и от бъдещия кабинет, с цел да влязат за разискване в пленарната зала. В противоположен случай решението за пенсиите ще би трябвало да чака подготовката на бюджета за идната година.

Въглищните централи, този парещ картоф

Тази седмица парламентарно показаните политически сили би трябвало да решат и по кое време ревизираният от служебния кабинет Национален проект за възобновяване и резистентност да бъде разискван в пленарната зала. Едно от слабите му места са уговорките, свързани с въгледобивните региони. Вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов - отговорник за проекта, към този момент изясни, че служебният кабинет не може да поеме такава отговорност, а Европейската комисия упорства за по-бърз зелен преход (което значи, че няма по какъв начин топлоелектрическите централи и мините за въглища да работят още дълго) и промени по повод върховенството на закона и положителното ръководство.

В предизборните си стратегии политическите сили са прекомерно спестовни по отношение на ориста на Маришкия басейн, на производствата, съпътстващи въглищния бранш, и на зеления преход като цяло. За да не поема отговорност и негативи, ГЕРБ си изми ръцете и не предложи решенията, изисквани от Брюксел във връзка със Зелената договорка. Партията на Слави Трифонов предлага заменяне на въглищните топлоцентрали с високоефективни паро-газови блокове. Идеята на Демократична България е въглищните региони да се трансфорат в индустриални зони за развиване на нисковъглеродна промишленост с енергийна устременост. И ГЕРБ приказва за индустриални центрове. Коалицията на Мая Манолова упорства обаче да се уредят " връзките по дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила " с двете така наречен американски централи в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз във връзка с държавните помощи.

Чия концепция ще поддържа Движение за права и свободи, които са за " стабилно, зелено насочено развиване "? Засега на Движение за права и свободи се гледа като на съучастник непредпазливо. Миналата седмица президентът Румен Радев уточни Българска социалистическа партия като най-сигурния сътрудник на бъдещата власт за " стабилно парламентарно болшинство - освен математически, само че е извънредно значимо е да бъде реализирано и идейно ".

Решенията за Маришкия басейн ще са първото съществено предизвикателство пред бъдещите ръководещи и подкрепящите ги в Народното събрание, второто е правосъдната промяна. Но единодушие е нужно и за данъчните промени, чието приемане е обвързано с бюджета за 2022-а година, и за самия бюджет, и за здравната промяна, " която не търпи отсрочване " (по думите на здравния министър Стойчо Кацаров). След това идва ред на външната политика - връзките с Русия, където има разнобой сред политическите сили, в това число и в оценката на напрежението в Черно море. Няма консенсус и по тематиката за блокажа на Северна Македония за Европейски Съюз, където само от Демократична България упорстват за пътна карта за превъзмогването му - тъй като противното би било опасност за българския народен интерес.

Предстои да забележим дали разсъдъкът ще надделее или политическият дебелоглав и популизмът ще взривят нежното единодушие.

Автор: Емилия Милчева,

* Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР