На прашна поляна в Литва НАТО изкарва големи оръжия.Танковете Леопард

...
На прашна поляна в Литва НАТО изкарва големи оръжия.Танковете Леопард
Коментари Харесай

Най-голямото учение на НАТО след Студената война е предупреждение за Путин да стои настрана

На прашна поляна в Литва НАТО изкарва огромни оръжия.

Танковете „ Леопард 2 “ стрелят с пронизителен тътнеж, а бойните машини „ Пума “ допълват злокобния хор, съпроводен от бученето на хеликоптерните перки.

(Във видеото: Швеция се приготвя за евентуална борба с Русия)

Показаната огнева мощност е кресчендото на най-голямото военно обучение на Алианса от времето на Студената война, ръководено от германците и провеждано на няколко километра от литовската граница с Беларус.

Целта е да се покаже по какъв начин НАТО може да отбрани източния фланг на Европа от инвазия, да се даде убеденост на съдружниците и да се насочи предизвестие към президента Путин.

„ Днешното обучение изпраща ясно обръщение - обръщение за въздържане на Русия “, съобщи военачалник Карстен Бройер, шеф на защитата на Германия.

Около 90 000 военнослужещи от 32 страни членки участваха в ученията в границите на учението Steadfast Defender през последните шест месеца по суша, море и въздух.

И защото Украйна се бори на същинското полесражение, военните игри на източния фланг получават в допълнение значение.

Това е фронтовата линия на НАТО, в случай че войната в Украйна се развихри.

Балтийските страни, в това число Литва, настояват, че Русия е най-голямата опасност за сигурността им. Ето за какво Германия ще разположи за непрекъснато 5000 военнослужещи в региона през идващите няколко години.

Според полковник Римантас Ярмалавичус от литовските въоръжени сили, който и преди се е сражавал с руснаците, това е добре пристигнало възпиращо средство.

Последния път той е бил студент, който се е борил със Съветския съюз за независимостта на страната си.

„ Спомням си чудесно системата, в която живеехме. Не желая тези времена да се върнат и не желая децата ми да живеят в такава страна като Съветския съюз ", споделя той.

Нахлуването на Русия в Украйна също шокира Германия и я накара да работи.

Това е първата година от 90-те години насам, в която европейският колос извършва задачата на алианса на НАТО да изразходва 2% от брутния си вътрешен артикул за защита.

Руската експанзия трансформира защитата в приоритет за държавното управление, което разгласи специфичен фонд от 100 милиарда евро малко след експлоадирането на войната.

Години на недофинансиране обаче значат, че в този момент Германия е изправена пред нуждата да обезпечи муниции, оръжия и бойци, годни за война, съобщава Sky News.

„ Имаме пет до осем години, в които възобновяване на съветските сили ще доближи равнище, при което ще бъде допустимо нахлуване против територията на НАТО “, изяснява военачалник Бройер.

„ За мен като боен от пет до осем години значи, че би трябвало да съм подготвен след пет години “.

И на подготвителното поле Германия искаше да покаже, че може да пази съседите си с впечатляващ набор от оръжия.

Този път това бяха единствено учения, само че в случай че някой от членовете на НАТО бъде атакуван, посланието е ясно и единно: няма да има никакви игри.

Заглавната фотография е архивна: Украински боец стреля по време на борба в Авдеевка, Донецка област, Украйна
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР