На практика столицата разполага с поне 200 народни представителиМиналата седмица

...
На практика столицата разполага с поне 200 народни представителиМиналата седмица
Коментари Харесай

Най-прецакана с мандатите не е София, а провинцията


На процедура столицата разполага с най-малко 200 народни представители

„ Миналата седмица близкият до Демократична България седмичен вестник удари тъпана, че демократична София отново е прецакана на изборите. За нейните 3 изборни региона са отделени едвам 42 депутатски мандата, а съгласно последното броене на популацията би трябвало да са 53. И в случай че в столицата гласоподават по 35 хиляди на 1 народен представител, във Видин са единствено по 18 600. Измамени сме!

От това се вади изводът, изтъквам, че „ идният избор е на процедура към този момент сменен “. И че изборите са “откраднати ” още преди да са се провели. И то изцяло законно…

Не мога да допускам, че този интелигентен вестник още не е схванал по какъв начин се избират депутатите в България. Обяснявам - гласоподава се за партии. После 240 мандата се разпределят по партиите съгласно националния избор, без никакво отношение към изборните региони. Дотук няма никакво значение дали София има 42, или 53 мандата. Едва откакто партиите към този момент са си взели броя мандати, те се натаманяват по региони и персони.

И в случай че в София някоя партия загуби един мандат, тъй като има с хиляда гласа по-малко от междинното, той се компенсира някъде в провинцията единствено против хиляда гласа “, това се показва в публикация на журналиста Валери Найденов за „ “.

„ Демократична България бие софийския барабан, тъй като е най-софийската партия. В последния парламент тя имаше 7 софийски депутати от общо 42, т. е. 16 на 100. Но в случай че погледнем какво става с нейните депутати от провинцията, виждаме, че те са влезнали в Народното събрание с едвам 5-6 на 100 от локалния избор, в случай че междинната стойност на мандат е сред 10 и 25 на 100. Тези депутати са компенсаторки.

Да вземем набедения Видин, който към момента разполага с 4 мандата. При обективна подялба 1 мандат щеше да се печели с 25 на 100 от районния избор. Но “Демократична България ” взе 1 мандат с едвам 5,67 на 100 на последните избори. Там ГЕРБ има 28 на 100 от локалния избор, 5 пъти повече от Демократична България. И също взе единствено 1 мандат. Това заслужено ли е? Ако бях гербер от Видин, щях да си късам ризата от гняв.

Но най-прецакан е самият Видин, защото от 4-те мандата единствено един е извоюван от достоверен локален политик, останалите трима са парашутисти от центъра. На процедура Видин има единствено 1 същински собствен депутат.

И тъкмо това е огромният проблем с политическото посланичество в България. Макар че де юре 198 депутати са от провинцията, множеството от тях де факто са софийски парашутисти. Те са спуснати от централите в София и това постоянно става макар волята на локалните партийни структури и провокира кавги, които водят до загуба на избор и изборни провали по места. Но за софийската централа е доста по-важно партийният водач и околните му да влязат, пък в случай че ще партията да потъне.

На процедура София има не 42, а най-малко 200 мандата. Когато някой политик пристигна в София от провинцията, той се окопава вечно и скоро не помни от кое място е пристигнал. Ако поведе листа, постоянно тя не е там, откъдето е тръгнал. Нито пък, откъдето е минал. На едни избори той води листа в Силистра, на идващите в Благоевград, на трети – във Варна. Докато локалните хора му запомнят физиономията, и към този момент го няма, изместен е да опложда различен регион със своята депутатска мъдрост. Самите водачи на партиите са предпазени от произвола на преференциите, само че за двойно подсигуряване водят по 2 листи. Ако водачът влезе на 2 места, нищо не пречи едното да се осребри. Не че нещо загатвам, само че на последните избори по 2 листи водеха трима от ГЕРБ, двама от Политическа партия, двама от Българска социалистическа партия, един от Демократична България и цели шестима от Има Такъв Народ. Имаме нов връх!

Защо са ѝ на Има Такъв Народ цели 6 двойно подсигурени водачи? Оставям го на въображението на уважаемия четец, с цел да избегна съдебни
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР