На практика предизборната кампания започна. С тези думи президентът Румен

...
На практика предизборната кампания започна. С тези думи президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев към политическите партии: На практика предизборната кампания започна

На процедура предизборната акция стартира. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на политическите партии по време на консултациите по отношение на назначението на служебно държавно управление.

„ Започвам всъщност, тъй като на процедура предизборната акция стартира. Ще помоля за акуратност, за придържане към тематиката и аргументиране. 50-то Народно събрание не съумя да излъчи държавно управление и ние отиваме към следващите предварителни избори, само че с цел да насроча дата за тези избори, според мой декрет и както е по Конституция би трябвало да се проведат тези съвещания, да се дефинира претендент за длъжностен министър-председател. 

Съгласно измененията, които приехте в Народното събрание моите благоприятни условия за избор на длъжностен министър-председател са лимитирани. Аз пристъпих към диалози с всички евентуални претенденти, както е по листата, които диалози не са завършили дефинитивно. Но мое разбиране е, че не можем да бавим повече процеса и не би трябвало да го бавим. Трябва да има изясненост в страната във връзка с нейното ръководство. И по тази причина Ви поканих на тези съвещания. Очаквам да чуя Вашите мнения и по какъв начин виждате пътя напред. “, добави Радев.

Независимо от спорните оценки във връзка с измененията в Конституцията, ние изискуем повече отговорност, повече грижа на духа на парламентаризма, повече ангажираност към духа на Конституцията, както на правилата на правовата страна. Това съобщи Росен Желязков от ГЕРБ.  „ В този смисъл тази процедура по консултациите е неразделна част от процедурата по назначение на длъжностен министър-председател. Ние в тази позиция изхождаме от разбирането, че мненията, позициите на обособените ПГ имат за лимит там, където стартират Вашите пълномощия, господин президент. “ 
Росен Желязков изрази и безапелационното мнение е, че политическите групи, политическите представители в 50-то Народно събрание не трябва да се бъркат в тези пълномощия, не трябва да дават препоръки, оценки, упътвания за това какъв би трябвало да бъде кабинетът и кои би трябвало да бъдат номинирани за министър председател и министри, тъй като това е напълно във Вашите пълномощия.

Той изрази удовлетворение от вчерашната позиция на президента, с която той е защитил духа на парламентаризма с това да не се позволява позицията на ръководител на Народно събрание да бъде обект на политически инженеринг и да докара до това посредством избран и мечтан дизайн да се дефинира кой би бил подобаващият за несъмнено болшинство длъжностен министър-предател.

Николай Денков съобщи, че от ПП-ДБ не биха желали да влизат в това, което попада в пълномощията на президента да избере министър председател, който да сформира кабинет. „ Единственият коментар, който ще си позволим е обвързван с главното обвързване на този длъжностен кабинет, който би трябвало да обезпечи почтени избори “. И различен път сме казвали, че нямаме доверие в настоящия вътрешен министър Калин Стоянов, това не е единствено тъй като аз съм работил с него и имам задоволително информация и персонални усещания, че има проблем. Също по този начин има и данни, които демонстрират, че имаме съображение за това. Нашият апел е, че когато със идващия министър-председател обсъждате състава на кабинета, в случай че може да вземете поради това и да потърси различен управителен състав на Министерство на вътрешните работи ", сподели Николай Денков от ПП-ДБ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР