На практика от 1 юли предстои увеличение на всички видове

...
На практика от 1 юли предстои увеличение на всички видове
Коментари Харесай

Бисер Петков огласи с точнoст парите на пенсионерите от 1...

На процедура от 1 юли следва нарастване на всички типове пенсии. Вследствие на плануваното повишение на оптималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лева от 1 юли, към 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите сега са лимитирани на 910 лева, ще стартират да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са лимитирани на новия по-висок „ таван “. В резултат на нарастването се чака междинният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 година да доближи 386,27 лева

Това разгласи в утринния блок на bTV общественият министър Бисер Петков. " Над 2 130 000 пенсионери ще получат нарастване с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 година Промяната е в осъществяване на плануваното в Кодекса за обществено обезпечаване нарастване на всички пенсионни заплащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 година Увеличение със същия % от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния тип пенсия, в това число и за отпуснатите през 2019 година Така, без значение от датата на отпущането, минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лева, а обществената пенсия за напреднала възраст ще се усили от 125,58 на 132,74 лева Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова активност, както и несвързани с трудова активност, които се дефинират в % от посочените минимални размери ", разкри министърът.

" Със законодателни промени се даде опция на всички жители да изчислят по коя методика да се пенсионират - новата или остарялата. Хората имат право на осведомен избор. Данните демонстрират, че има огромен интерес към електронния калкулатор на Национален осигурителен институт. Още повече, че законодателството подсигурява на всички жители, че ще получат по-високия размер на пенсия. Хората ще могат да избират по кой модел да се пенсионират до 2021 година. Мобилни екипи на Национален осигурителен институт също обикалят и коментират, съвещания се дават и в териториалните дирекции на Национален осигурителен институт ", разгласи министър Петков

" Регистрираната безработица от Агенцията по заетостта за месец май е 5,3%. Това е най-ниското равнище, откогато Агенцията по заетостта пресмята данните на безработицата. Доходите от работа също порастват. В момента сме на едно от челните места по растеж на приходите. Обявяват се и нови работни места. В момента има растеж и на сезонните служащи в туризма и земеделието. В момента има служащи от 35 страни в България ", добави Бисер Петков.

" Работата по Националната тактика за детето е спряна. Такава тактика няма и не се работи по нея. Имаше план за Стратегия за детето, само че ние се съобразихме с острите публични реакции и я оттеглихме. По нея не се работи. Трябва да намерим метод всички да се обединим и да работим за бъдещето на нацията ", сподели още общественият министър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР