На прага сме да посрещнем 2023г., или иначе казано –

...
На прага сме да посрещнем 2023г., или иначе казано –
Коментари Харесай

Нерешената задача: Ще има ли Математическата гимназия в Пловдив нов дом, или остава на гости

На прага сме да посрещнем 2023г., или другояче казано – още една година, в която пловдивската Математическа гимназия „ Академик Кирил Попов “ не се снабди с новата постройка. Редица випуски изкласиха с новината, че напълно скоро ще учат в независима инфраструктура, без роба да се реализира. Местната власт и просветителната институция от години спрягат разновидности, обявяват подготвени скици, даже поставят периоди. Така на процедура новата постройка на образцовата гимназия има и предназначен терен, и направен план. Собствено здание обаче – няма. Възможно ли е обаче до такава изобщо да не се стигне?
Прочетете още
През 2021г. беше оповестено за „ решено “ Математическата да остане в Смирненски. Вместо това ОУ „ Драган Манчов “, с което все още споделят една постройка, да получи нова. През април тази година обаче Общински съвет още веднъж прегледа като най-подходящ за гимназията гласеният терен зад SPS в „ Тракия “.

Оттогава до ден сегашен тематиката е замръзнала. А за развиване не са чували даже в управлението на ОМГ „ Акад. Кирил Попов “. Пред TrafficNews шефът на просветителната институция Веселина Карапеева съобщи, че последната информация е за смяна предназначението на имота зад SPS, за там да бъде построена просветителна институция.

По всичко проличава, че този вид не се преглежда с приоритет от Община Пловдив. Основната пречка идва от финансовото застраховане на толкоз огромен помисъл. Припомняме, че за новата постройка на Математическата има подготвен план, чиято стойност още преди години надхвърляше 10 млн. лева. С оглед на инфлацията при правени планове, които орязват половината екстри в плана, КСС-тата възлизат на близо 30 млн. лв.., добави още Карапеева.

Затова и локалната власт избира да влага в построяването на здание за главното учебно заведение. На този стадий се подценява теренът край SPS, защото е надалеч от урбанизация и има редица затруднение, които попречват процеса, разяснява пред TrafficNews зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов. Той изрази подготвеност Общината да кандидатства за план за създаване на нова постройка за ОУ „ Драган Манчов “. Парите ще дойдат по Плана за възобновяване и резистентност. Евентуалната нова постройка на главното учебно заведение ще бъде вдигната в терена до ул. " Кръстю Раковски " /зад мол „ Пловдив “/, който от дълго време се спряга за тази процедура. 

„ Има действителни шансове в идната година да има обезпечено финансиране за постройка на „ Драган Манчов “ “, добави Стоянов.

Това, от своя страна, значи, че цялата построена инфраструктура на ул. „ Чемшир “ 11, която в този момент споделят двете учебни заведения, ще се наследи от Математическата. Там обаче е належащ ремонт на постройката и създаване на ново крило, което да побере огромния брой гимназисти и прогимназисти.

Същото посочи шефът на „ Академик Кирил Попов “, която дефинира разновидността да останат в сегашната постройка като не напълно сполучлив. Сега паралелките от 5 до 12 клас за 47, а класните стаи са 36.

„ Сградата не дава отговор на изискванията, написани в наредбата за физическа реда, касаеща просветителните институции. Сградата е и много остаряла. Преди да се предприеме каквото и да е престрояване, с цел да се обособят задоволителен брой пространства, би трябвало да се направи обширно проучване на устойчивостта на постройката.  Да се види има ли нужда от замяна на ВиК и електрически съоръжения “, съобщи Веселина Карапеева.

Тя напомни, че предходната година от МОН е било изпратено писмо до гимназията, в което се изрича готовността на ведомството да спомага и да се обърне към Министерски съвет за гласоподаване на средства. Писмото е било адресирано и до кмета на Община Пловдив.

Карапеева показа, че без значение кое от тези две решения бъде утвърдено – нова постройка за тях зад SPS или нова за „ Драган Манчов “ зад мола - значимото е да бъдат подхванати дейности. „ Крайно време е да има обособени обособени здания за учебните заведения, защото сега Математическата сме на посетители на главното учебно заведение “, сподели тя.

Трябва да се означи обаче, че автономността не е най-важната причина, заради която да се търсят дейности в незабавен порядък. Ако двете учебни заведения не престават да споделят една постройка, то това значи още просрочки на проекта за прекосяване на едносменен режим на образование.

Пред този проблем са изправени Математическата и още авторитетни просветителни институции в Пловдив, които не могат да изпълнят задачата си поради ограничавания в сградния фонд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР