На прага на зимата: Цената на дърва за огрев скочи

...
На прага на зимата: Цената на дърва за огрев скочи
Коментари Харесай

На прага на зимата: Цената на дърва за огрев скочи тройно

На прага на зимата: Цената на дърва за огрев скочи тройно. Може да има възбрана за експорт. Тройно е скочила цената на дървата за огрев на прага на зимния сезон.

Това провокира решението на депутати да образуват краткотрайна комисия за дървата. Не стопират и инспекциите от страна на Министерството на земеделието.
„ Направихме график на чуване на
ангажираните в процеса по дърводобива. Ще изслушаме и жалбоподатели със сигнали за съответни злоупотреби. Ще изслушаме министъра на земеделието, шефовете на горските предприятия и Изпълнителната организация по горите. Всички чувания са планувани за идната седмица и едно за 7 декември. Изискали сме отчети от шефовете, с цел да преценим кой не си е приключил работата “, изясни ръководителят на комисията Любен Иванов в студиото на „ България заран “.

По думите му би трябвало за малко време да уточнят какъв брой дърва са добити и
какъв брой ще може да бъдат доставени на популацията.
„ Сеч има, дърва се добиват, само че не доближават до популацията. Искаме да установим къде се губи нишката, с цел да предложим съответни решения. Създаването на краткотрайна комисия изисква време, в този момент започваме да работим по тези проблеми “, акцентира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Досега в комисията не са постъпвали съответни сигнали за нарушавания. Членовете на комисията ще проучват постъпилата информация и в направен отчет
ще предложат решения на Народното събрание.
„ В региона на Видин проблемите са същите – имаме висока цена, противозаконна сеч и прекомерно изнасяне на дърва за огрев в чужбина. Средната цена за кубик дърва се движи от 120 до над 200 лева “, сподели още Любен Иванов.

Тази година 350 хиляди семейства са декларирали помощ за отопление през зимния интервал. Около 1,5 млн. български жители се отопляват на най-евтиното гориво.
В 21 век не би трябвало да разчитат единствено на дърва за огрев,
означи ръководителят на краткотрайната комисия за дървата.

В даден миг може да бъде препоръчана възбрана за експорт на дърва от България, стана ясно още от думите на Любен Иванов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР